V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot - Na co si dát u potravin pozor? Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?

Redakce, 20.6.2022
uchovávání potravin v letních měsících

Z léta se lehce stane otrava. Na co dát u potravin pozor?

V letních měsících se zvyšuje počet otrav jídlem v důsledku vysokých teplot, které podporují množení mikroorganismů. Z tohoto důvodu musíme dbát na to, aby to, co jíme nebo pijeme, bylo bezpečné. Přinášíme několik tipů, jak uchovat potraviny v bezpečí a čerstvé před letními vedry. Jak potraviny správně uchovat a na co dát pozor při jejich přípravě?

Poradí ti nejpovolanější! Shoppeři Everli se starají o výběr a nákup těch nejlepších produktů pro své zákazníky. Při jejich doručování dbají na pečlivé a bezpečné doručení tak, aby nákup nepoškodili, neporušili obal produktů a byla dodržena i vhodná teplota pro přepravu. Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především i plýtvání.

Základ je správná TEPLOTA:

Teplota je rozhodně hlavním parametrem, pokud jde o bezpečnost potravin, protože:

• podmiňuje enzymatické reakce;

• podmiňuje rozvoj mikroorganismů, a to jak těch, které mají nepříznivé účinky na lidské zdraví (patogeny), tak těch, které mají nepříznivé účinky na organoleptické vlastnosti potravin (kažení);

• ovlivňuje většinu chemických reakcí, které vedou ke ztrátě kvality;

• chlazení a mražení zpomaluje oxidaci tukových látek, ale také růst bakterií.

Salmonela, jeden z nejčastějších typů otravy z potravin způsobených bakteriemi

Bakterie rodu Salmonela se nachází ve střevním traktu zvířat a do vnějšího prostředí se dostávají výkaly. Člověk se salmonelou může nakazit potravinami, které byly kontaminovány při jejich zpracování či přípravě. Potraviny/suroviny mohou být kontaminovány přímo od nemocného zvířete nebo až při jejich nevhodném zpracování. První příznaky se projeví většinou do 6 až 24 hodin, obvykle v podobě žaludečních křečí a průjmu, který trvá čtyři až sedm dní. Obvykle vede k celkové dehydrataci organismu. U některých lidí může být průběh závažnější. Nejúčinnější způsob, jak množení bakterií zamezit je tepelná úprava surovin. Jako účinná teplota se obecně uvádí alespoň 75 °C po dobu pěti minut.

Jak salmonelu poznám?

Pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků infekce salmonelou, kontaktujte svého lékaře:

- Průjem a horečka nad 38 °C

- Známky dehydratace

- Krvavá stolice

- Průjem, který trvá 3 nebo více dní bez zlepšení

- Dlouhodobé zvracení, při kterém nemůžete udržet tekutiny

Čistota je klíčová

Nezáleží na tom, jestli jíte uvnitř nebo venku, bezpečnost potravin začíná v kuchyni. Dbejte na čistotu kuchyňských povrchů a spotřebičů a před manipulací s potravinami si vždy umyjte ruce. Měli byste také myslet na mytí všech produktů a na to, aby například syrové mořské plody, maso a drůbež byly odděleny od ostatních potravin. Takové syrové maso by samozřejmě mělo být před podáváním důkladně tepelně zpracováno.

Oddělujte přípravu syrových a vařených potravin

„Vejce, syrové maso, ovoce, zeleninu a další syrové potraviny uchovávejte při nákupu potravin, přípravě jídla nebo i při skladování odděleně, abyste zabránili kontaminaci. Při přípravě syrových a vařených potravin byste měli používat oddělená prkénka. Kuchyňské povrchy, desky a další kuchyňské náčiní je třeba rovněž čistit a dezinfikovat. Syrové potraviny jsou nositeli bakterií, které mohou kontaminovat vařené potraviny, a ty mohou být při požití bez dalšího vaření škodlivé,“ upozorňuje Oliver Fecko za shoppery Everli, www.everli.cz.

Důkladné vaření

Jídlo řádně a důkladně uvařte, abyste zničili bakterie, které mohou způsobit onemocnění. Pokud si nejste jisti, zda je jídlo dostatečně uvařené, rozřízněte ho uprostřed a zkontrolujte. Potraviny, jako je maso, vejce, ryby a drůbež, je třeba řádně tepelně upravit, aby se odstranila/zabila většina typů bakterií způsobujících otravu jídlem.

Kam s tím nákupem?

Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu.

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly.

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem.

Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří. V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Pozor! Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť. Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno.

Spotřeba a trvanlivost

Nenechte se zmást označeními „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datum použitelnosti, tedy ‚Spotřebujte do‘ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

Minimální trvanlivost uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je, že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.

Pořádek dělá přátelé

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Tipy na závěr

· Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!

· Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.

· Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.

· Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.

· Parmazán zabalte do pečícího papíru.

· Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.

· Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.

· Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.

· Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

PREVENCE

· Při vaření si po kontaktu se syrovým masem nebo drůbeží umyjte ruce, prkénka, náčiní a pracovní desku. Ruce si myjte i mezi manipulací s různými druhy potravin (například s masem a zeleninou).

· Čerstvou zeleninu a ovoce před konzumací důkladně omyjte.

· Vařte potraviny na doporučenou bezpečnou teplotu.

· Udržujte teplotu v chladničce pod 8 °C.

· Připravené jídlo vložte do chladničky do 30 minut po konzumaci.

· Potraviny, které se mohou zkazit, uchovávejte v chladu.

· Čerstvé potraviny vložte do chladničky ihned po nákupu potravin.

· Nejezte ani nepijte potraviny obsahující syrová vejce nebo syrové (nepasterizované) mléko.



Názory na článek
Na dané téma nejsou žádné názory.

Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky