ČEZ: Premiér potvrdil plán na získání kontroly nad výrobou elektřiny

Research, 23.6.2022
Premiér Petr Fiala ve svém včerejším projevu mimo jiné představil záměry vlády týkající se pomoci domácnostem a podnikům s rostoucími cenami energií. Z pohledu ČEZu je hlavní zprávou, že Fiala potvrdil plán vlády na rozdělení společnosti a získání plné kontroly nad výrobními zdroji. Premiér doslova řekl: „Zatímco zájem státu je dostatek energií za přijatelné ceny, zájem soukromého investora je zisk. A tyto dva přístupy se nyní dostávají do konfliktu. To ale chceme změnit. Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Není to řešení pro tuto zimu. Bude to proces, který chvíli potrvá, ale chceme s tím začít co nejdříve“.

Možnost rozdělení a „zestátnění“ části společnosti začali zmiňovat představitelé vlády již v květnu v rámci snahy státu získat kontrolu nad cenami energií. Případný odkup by zřejmě vycházel z nezávislého ocenění jednotlivých částí společnosti, do kterého by se promítly současné vysoké ceny elektřiny. Současná cena akcií podle našeho názoru stále plně nereflektuje dopad cen elektřiny na hospodaření společnosti a předpokládáme, že zmíněné ocenění by bylo vyšší, než je současná cena na akcií na trhu.

Premiér dále uvedl, že vláda schválila zrušení povinných plateb za obnovitelné zdroje a zavedení úsporného tarifu jak na elektřinu, tak na plyn. Oba tyto kroky by měly vést ke snížení nákladů na energie pro domácnosti.

Vyznění proslovu je tak podle našeho názoru pozitivní a očekáváme pozitivní reakci akcií.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie