Jak najít nejlevnější úvěr na bydlení? Sledujte aktuální kombinace hypoték

Centrální banka v posledních měsících svižně zvyšuje základní úrokové sazby. Důvodem je snaha brzdit inflaci, která v květnu překonala i nejčernější odhady analytiků. Podle dat Českého statistického úřadu vystoupala v meziročním srovnání na 16 procent a v následujících měsících zřejmě dále poroste.

„Na růst sazeb v ekonomice reagují i banky poskytující hypotéky. Zatímco na začátku loňského roku bylo možné získat hypoteční úvěr i za méně než dvě procenta ročně, dnes se blížíme k hranici šesti procent. Pokud bude bankovní rada ČNB pokračovat v navyšování sazeb, zdraží se lidem i hypotéky,“ nastiňuje možný scénář vývoje Veronika Hegrová z fintech startupu hyponamíru.

Výdaje se mohou navýšit až o 95 tisíc korun

S výrazně vyššími měsíčními splátkami musí nyní počítat nejen zájemci o novou hypotéku. Finančně bolestivá bude pro řadu Čechů také refixace stávající hypotéky, protože nově zaplatí na splátkách o několik tisíc korun měsíčně navíc. Například u hypotéky ve výši 3,5 milionu korun na 27 let při zvýšení úrokové sazby z původních dvou na šest procent vzroste měsíční splátka o hrozivých 7 850 korun. Roční výdaje na bydlení se v tomto případě navýší o téměř 95 tisíc korun, což už je v rodinném rozpočtu významná částka.

Jak najít co nejnižší úrokovou sazbu?

I když se současné nabídkové sazby hypoték dostávají na historická maxima, dříve či později se dočkáme jejich poklesu. „Jednou z možností, jak v budoucnu získat hypotéku s co nejnižší úrokovou sazbou nebo výhodnějšími podmínkami, je refinancování. Sledovat průběžně nabídky jednotlivých bank a porovnávat jejich parametry se stávající hypotékou je ovšem pro řadu lidí příliš obtížné i časově náročné a zbytečně se tak připravují o možnost ušetřit,“ říká hypoteční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Vsaďte na hlídače hypoték

Aby lidé mohli najít aktuálně ty nejvýhodnější hypotéky je dobré sledovat hlídače hypoték, které porovnávají kombinace hypoték a upozorňují na možnost výhodného refinancování. S touto službou přichází i Hyponamiru.cz: “ Na českém trhu spouštíme unikátní službu Hlídač hypotéky. Tato nová služba využívá unikátní algoritmus, který nepřetržitě sleduje a vyhodnocuje až 25 tisíc kombinací hypoték dostupných na českém trhu. Pokud nalezne příležitost k výhodnému refinancování, automaticky vás na ni upozorní. Klienti se pak sami rozhodnou, zda ji využijí,“ říká Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky