Šmejdi stále cílí na seniory

V souvislosti se zvýšenými cenami energií se objevují různí nepoctiví obchodníci, kteří se se svými „výhodnými nabídkami“ zaměřují mimo jiné na seniory. Občanská poradna Respondeo v Mladé Boleslavi zaznamenala už několik problematických případů.
Mladá Boleslav - ilustrační foto
Mladá Boleslav - ilustrační foto

„Stoupající ceny energií jsou už několik měsíců tématem, které se objevuje pravidelně v naší poradně. Radíme klientům s výběrem dodavatelů, protože se objevují různí nepoctiví obchodníci, kteří využívají neznalosti a nepozornosti klientů, a dokáží je přesvědčit k podpisu nevýhodných smluv,“ říká Hedvika Stuchlíková, vedoucí Občanské poradny. V některých případech zase společnosti klientům vyměřily velmi vysoké zálohy a doplatky. I s tím se obracejí na pracovníky občanské poradny.

O pomoc žádají také klienti, kteří uzavřeli různé nevýhodné smlouvy, ať už se týkají nabídky zboží či služeb, po telefonu. „Bohužel i přes veškerou snahu seniory neustále informovat skrze média o praktikách různých šmejdů, stále se setkáváme s lidmi, kteří uzavřeli nevýhodné smlouvy po telefonu. Obchodníci umějí být velmi přesvědčiví,“ vysvětluje Hedvika Stuchlíková.

Mnohdy osamělí senioři si rádi po telefonu popovídají a po dlouhém rozhovoru už je jim hloupé si nic nekoupit. „A přesně na to obchodníci sázejí,“ dodává vedoucí občanské poradny, která svým klientům radí, jak by měli postupovat v případě, že objednané zboží nebo službu nechtějí, jak mohou od takto uzavřených smluv odstoupit, jaká mají práva.

Její klienti se často stydí, že nějakou nevýhodnou smlouvu podepsali, a bojí se o problému říci svým blízkým. „Nevědí ale, jak situaci řešit. Stává se tak, že propásnou lhůtu 14 dnů na odstoupení od smlouvy,“ vysvětluje Hedvika Stuchlíková a podotýká, že rozhodně není zač se stydět: „Obchodníci jsou trénovaní na to, aby klienty přesvědčili k nákupu.“

Bezplatné poradenství mohou zájemci využít každý čtvrtek od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin v budově bývalého Telecomu (Sirotkova 1242, 5. patro). Mohou se také objednat na telefonním čísle 725 306 332.

Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 4.7.2022 / 3.7.2022 | Úřední deska od-do: 3.7.2022-19.7.2022



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie