Bytová tsunami se blíží. Počet nově zahájených bytů vytvořil nový rekord

Research, 8.7.2022

Společně s daty za stavební výrobu zveřejnil ČSÚ také údaje o nových bytech. Jak už jsem v Ranních restartech upozorňoval, počty nově zahájených bytů od konce koronakrize prudce rostou. V posledních měsících už jejich 12měsíční kumulace (jednoměsíční čísla jsou hodně kolísavá) překročila rekord z července 2008 ve výši 47 tisíc a poslední údaj (za letošní květen) už mluví o 49 tisících.



Počty dokončených bytů ale na tento boom zatím nezareagovaly. Tyto otvírající se nůžky značí, že rychle roste počet rozestavěných bytů. Developeři a ostatní stavebníci se zřejmě vrhají do zahajování výstavby i u vědomí, že budou následně bojovat s nedostatkem pracovní síly a materiálu k dokončení. Tato situace vytváří riziko, že pokud se postupně podaří pracovní sílu najít (třeba proto, že se kvůli slabé poptávce začne propouštět v jiných sektorech) a pokud zeslábne problém nedostatku stavebních materiálů, objeví se na trhu v rychlém sledu poměrně velká dávka nově dokončených bytů – s možnými negativními dopady na ceny.



Fenomén silného růstu počtu zahájených bytů (a zatím nerostoucího počtu bytů dokončených) se týká i samotné Prahy.

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality