Pojištění nemovitosti a domácnosti. Víte na co se vztahují?

REKLAMA       Inzerce, 11.7.2022

 

 

Pokud zrovna řešíte pojištění svého majetku, jistě se ptáte, co do těchto pojištění vlastně spadá, a jaká je v této oblasti aktuální nabídka. Určitě je dobré nebrat zajištění vašeho domova na lehkou váhu. Dané pojistky se o vás totiž postarají v případě potřeby tak, abyste nezůstali bez prostředků nebo dokonce střechy nad hlavou.

 

Rozdíl mezi nemovitostí a domácností


Víte jaký je rozdíl v pojištění domácnosti a nemovitosti? Nemovitostí rozumíme stavbu samotnou, a to včetně jejích přilehlých, neoddělitelných částí. Domácnost pak obsahuje veškeré pojistitelné vybavení (nábytek, elektroniku, věci osobní potřeby tad.), které se nachází uvnitř této nemovitosti.

 

Pojistit lze nejen domy a byty v osobním, ale i družstevním vlastnictví. V podnájmu si zase můžete pojistit vlastní vybavení domácnosti, které nepatří majiteli. Pokud tedy vlastníte dům či byt, určitě si sjednat pojištění nemovitosti a domácnosti při jednom, ať máte váš domov kompletně chráněný.

 

Pojištění nemovitosti


Pojištění nemovitosti se vztahuje na rodinný dům, byt nebo také chalupu, chatu, včetně samostatně stojící garáže či kůlny. U bytových domů musí být garáž pojištěna jako nemovitost zvlášť, jestliže je součástí jiné parcely nebo adresy. Pokud tomu tak není, je garáž pojištěna společně s bytem.

 

Jako součást nemovitosti (tzv. pevnými stavebními součástmi) se rozumí stěny, podlahy, stropy, zárubně a vše, co je s nimi pevně spojené. U pojišťoven je pak dobré se u jejich produktů podívat na to, jak v pojistných podmínkách vnímají například vestavěnou kuchyňskou linku a další podobné vybavení. Někde totiž může být linka součástí pojištění nemovitosti a jinde zase pojištění domácnosti. Rozhodně je tedy lepší vědět tuto informaci předem, než ve chvíli pojistné události a nepříjemného překvapení.

 

Pojištění domácnosti


Do pojištění domácnosti se vztahuje nejen drahé spotřebiče a elektroniku, ale také sportovní vybavení, umělecká díla a vzácné sbírky, včetně oblečení, knih či šperků. Jednoduše tedy všechny věci, které pro vás mají hodnotu a využíváte je pro každodenní chod domácnosti, práci nebo volný čas.

 

Pokud je součástí nemovitost garáž nebo zahradní dům se sekačkou, nářadím, jízdním kolem a pracovním nářadím, pak doporučujeme pojistit i toto vybavení.

 


Co ovlivňuje cenu pojištění

Při kalkulaci pojištění majetku rozhoduje o jeho ceně několik podstatných informací. Zejména je to zastavěná a užitná plocha a množství staveb, které se a pozemku nachází.

 

Dalším kritériem je samozřejmě místo bydliště. Pojišťovny rozlišují pojištění dle velikosti měst a obcí. Čím větší město, tím je pojištění obvykle dražší, jelikož zde hrozí více pojistných událostí, jako vandalismus, krádeže, vodovodní škoda nebo požár.

 

Také je důležitý rozsah bezpečnostních prvků a zajištění. Levnější pojištění budou mít majitelé domů a bytů, kde se nachází detektory kouře, vody nebo pohybu, dále bezpečnostní zámky, kvalitní okna a vstupní dveře, či rovnou kamerový systém.

 

Při vyplnění dotazníku se často dokonce uvádí, zda má dům rovnou nebo šikmou střechu, zda je patrový nebo přízemní a jaký je počet lidí, žijící v domácnosti, včetně domácích zvířat.

 

Zohledňují se i tzv. speciality, jako jsou nejrůznější technologie, například inteligentní domácnost, solární panely, tepelné čerpadlo, plynový kotel, pojezdová brána nebo garážová vrata.

 

Dobře zhodnoťte cenu vybavení své domácnosti


Čím přesnější při této kalkulaci budete, tím větší pak získáte jistotu, že vám v případě pojistné události bude vyplaceno dostatečné množství peněz pro náhradu vybavení domácnosti. Samozřejmě platí, že se zvyšující se pojistnou částkou si za celkové pojištění připlatíte, ale v konečném důsledku to stojí za to.

 

Pokud máte od spotřebičů, elektroniky a dalších drahých věcí účtenky, využijte je k určení hodnoty domácnosti. Rozhodně se nedoporučuje podpojistit domácnost na nižší částku, než je její skutečná hodnota, navíc za silné podhodnocení můžou hrozit penalizace. Pojistné plnění by mělo být vyvážené, takže i takové přepojištění se jeví jako nevýhodné.

 

Ušetřete platbou na celý rok


Ušetřit můžete například na způsobu platby za pojištění. Výhodnější je například zaplatit roční částku, která se u patrového rodinného domu pohybuje například okolo 5 tisíc korun. Méně výhodné je platit například kvartálně.

 

Už jsme zmínili bezpečnostní prvky, které také snižují cenu pojištění, a to i přesto, že se k jejich instalaci teprve chystáte.

 

Dalším základním krokem, jak na pojištění ušetřit, je informování se u pojišťovny o slevách a bonusech za věrnost, ale také pravidelná aktualizace pojištění. Pokud budete svou smlouvu kontrolovat pravidelně, zjistíte, jak se vybavení vaší domácnosti, i nemovitost samotná mění a to, co jste si sjednali před třemi lety, už pro vás nemusí být výhodné.

 

Samostatnou kapitolou je spoluúčast. Vysoká spoluúčast bude znamenat nízkou roční cenu za pojistku, ale musíte počítat s tím, že v případě pojistné události zase vyplatíte více peněz z vlastní kapsy.

 

Pojištění majetku online


V současnosti ani nemusíte chodit do kamenných poboček pojišťoven. V poklidu domova můžete využít nejrůznějších kalkulátorů, které vám pomohou vypočítat, kolik za určitý produkt zaplatíte. Před každým sjednáním smlouvy je důležité srovnání produktů, abyste zjistili, jaké možnosti vlastně máte a co pro vás bude nejlepší. Získat pojištění je pak také jednoduché online formou, za níž pojišťovny většinou nabízejí i slevy v hodnotě několika desítek procent.

 

Autor: Redakce Top-Pojištění.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky