Botanická zahrada v Liberci láká na obří viktorii královskou i nejmenší leknín světa

kraj-lbc.cz, 11.7.2022
11. 07. 2022
 

Mimo hlavní komplex skleníků v liberecké botanické zahradě stojí pavilon označený písmenem L. Označení má dvojí důvod: jednak je to pavilon letní, který se na zimu uzavírá, a také jsou tu k vidění vystavovány leknínovité rostliny. Jsou tu i ty legendární, největší na světě – viktorie královská a viktorie Cruzova – obě z Jižní Ameriky – a euryalé vzdorná z tropické Asie.

„Na viktorii královskou se jezdí dívat každoročně návštěvníci z široka daleka. Zahrada má ale mnoho jiných přitažlivých a vzácných rostlin a určitě je dobré se tam zdržet delší dobu,“ doporučuje Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Nyní je v pavilonu opravdu na co se dívat. Nejen díky neobvyklým kvetoucím modrým tropickým leknínům robustního vzrůstu. Viktorie královská má již listy přes metr velké a nyní rychle sílí a zvětšuje se každým dnem. Její květ má pak 25 až 30 centimetrů v průměru a ploché listy, které připomínají veliké podnosy, unesou i patnáctikilové dítě. Euryalé vzdorná je již dospělá a kvete.

Největší vzácnost je však nenápadná, a proto na ni upozorňuje speciální tabulka s výkladem. Je to nejmenší leknín světa, a to leknín lázeňský, který již v přírodě, a to v tropické Africe, byl lidskou činností vyhuben. Je udržován jen v botanických zahradách. Jeho listy jsou velké nanejvýše jen jako padesátikorunová mince a květy jsou přiměřeně malé.


 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada