Kam v Čechách za nejlepším koupáním - poznejte krásné pískovny, biokoupaliště i zatopené lomy

Redakce, 13.7.2022
Foto zdroj: Shutterstock 


Zatopené lomy mají své jedinečné kouzlo. Nabízejí čistou vodu i romantické výhledy do krajiny. Na obrázku zatopený lom u Mariánského mlýna poblíž jihomoravského Mikulova.


V horkých letních dnech není nic lepšího než sbalit kempingové vybavení, piknikovou deku a koš a vyrazit se osvěžit k vodě. Zatopené pískovny, lomy a přírodní koupaliště jsou rok od roku populárnější, protože nabízejí průzračnou vodu bez chloru a další chemie často v kombinaci s pohodlným zázemím podobným tomu u klasických koupališť. 

Vodní radovánky k létu neodmyslitelně patří. Češi si je užívají nejen na městských koupalištích či v akvaparcích, ale také u jezer, rybníků, přehrad, v zatopených lomech nebo přírodních koupalištích. Zatímco v případě čistě přírodních neudržovaných ploch může požitek z koupání často zkazit špinavá voda plná řas a sinic, přírodní koupaliště nabízejí čistou vodu i bez chemie a obvykle také zázemí podobné tomu u klasických koupališť. Podobně jsou na tom i zatopené pískovny, z nichž mnoho se postupně proměňuje v nefalšované rekreační areály se sportovním i kulturním vyžitím.

Pohodlný pobyt si ale lze užít i v případě méně „kultivovaných“ koupaček. Stačí si na to vzít praktické kempingové vybavení. „Na celodenní nebo i vícedenní pobyty u vody si lidé rádi přivezou skládací stolky a židle, přenostné grily nebo praktické piknikové koše, kde mají vše potřebné pro rodinný či romantický piknik, a piknikové deky. Samozřejmě nemohou chybět ani lehátka do vody, plážové deky nebo slunečníky,“ popisuje Magda Jandová, brand manažerka e-shopu Astoreo.cz, který nabízí produkty pro útulný domov, ale i praktické pomocníky na výlety a dovolenou.

A kam se konkrétně vydat za báječným koupáním? Podívejte se na naše tipy!

Zatopený lom Výkleky

Výkleky, okres Přerov, Olomoucký kraj

Milujete koupání v přírodě, průzračnou vodu a potápění? Zamiřte do Olomouckého kraje, kde asi 14 kilometrů severně od Přerova najdete malou obec Výkleky. Místní bývalý kamenolom je jedním z nejkrásnějších zatopených lomů u nás, pyšní se krásně čistou vodou s viditelností až do 3 metrů. Díky tomu i díky průměrné hloubce kolem 6 metrů je velmi oblíbeným místem pro potápěče. Pod hladinou můžete pozorovat jedinečnou bohatost vodní fauny včetně raků i jedné místní rarity: malé sladkovodní medúzky. Lom je obestřen velkými skalisky, přístup do vody je pozvolný jen v jednom místě, takže pro plážové radovánky přímo u vody zde bohužel není prostor. Na skaliskách nad lomem však určitě najdete klidné místečko pro romantický piknik.

Vstup do lomu je zdarma, parkování na nedalekém parkovišti vás přijde na 30 korun.

Přírodní koupaliště Malvíny Třešť

Třešť, okres Jihlava, kraj Vysočina

Koupání v chlorem napuštěných bazénech není nic pro vás, ale zároveň vás neláká ani koupání „na divoko“ někde v rybníku? Pak jsou pro vás ideální volbou takzvaná biokoupaliště. Nabízejí zázemí klasických koupališť, ovšem o čistotu vody se zde místo chemie starají rostliny a filtrační substráty.

Jedno krásné přírodní koupaliště najdete třeba v malém městě Třešť zhruba 20 kilometrů od Jihlavy. V lokalitě zvané Malvíny v rekreačním areálu u Třešťského potoka na vás čeká bazén s částí pro plavce i neplavce, brouzdaliště pro děti, vodní atrakce jako skluzavka, vodní chrliče, masážní trysky nebo vodní hřib, ale i dětské nebo volejbalové hřiště. Koupaliště se rozkládá na ploše o rozloze 1,5 hektaru, vodní plocha zaujímá téměř 3 500 metrů čtverečních.

Základní celodenní vstupné činí 70 , pro děti do 15 let pak 35 , předškolní děti mají vstup zdarma. V areálu jsou k dispozici WC, venkovní převlékárny, přebalovací pulty, stojany na kola, lavičky i občerstvení. Samozřejmostí je Wi-Fi připojení zdarma. Za poplatek si můžete půjčit lehátko a slunečník.

Pískovna Mlékojedy s Beach Parkem

Neratovice (městská část Mlékojedy), okres Mělník, Středočeský kraj

Zatopené pískovny mají své jedinečné kouzlo, a tak není divu, že jejich obliba u milovníků koupání rok od roku roste. Tato „česká moře“ nabízejí čistou vodu, pískové pláže a často i pohodlně vybavené zázemí.

Jednou z oblíbených zatopených pískoven ve Středočeském kraji je vodní plocha u Neratovic v části města Mlékojedy. Nabízí variabilní terén s písečnými i travnatými plážemi i spoustu atrakcí pro plážové i vodní sporty. Najdete zde i areál Beach Parku, kde si přes den užijete koupání a sport a večer i kulturu: můžete si zatančit na koncertech i párty vedených předními českými dýdžeji, čtvrtky pak patří promítání filmů, které si můžete užít zdarma. Zájemci se zde mohou ubytovat v chatkách či v kempu nebo si zaplatit místo pro vlastní stan.

 Zdroj: Astoreo

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky