Konec probdělých nocí kvůli vyrválu turistů. Ubytování přes online platformy bude mít lepší pravidla s větší vymahatelností


Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek spolu se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj představil na pátečním kulatém stole hlavní přínosy připravované novely o sdíleném ubytování. Praha nemá být Disneyland. Je to především domov pro víc než milion lidí, jejichž zájmy a nárok na snesitelné bydlení a odpočinek musíme chránit. Proto jsme připravili změny zákonů, které konečně zavedou jasná, férová, a hlavně vymahatelná pravidla pro sdílené ubytování. Pomohou jak sousedům, poctivým ubytovatelům a podnikatelům, tak i obcím. Samosprávy a sousedé v centru Prahy a dalších turisticky atraktivních lokalitách budou mít způsob, jak případné problémy řešit,“ popsal Michálek. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci poslaneckých klubů, hlavního města Prahy, ubytovatelů a dalších zainteresovaných stran. Během jednání mnohokrát zaznělo, že je novela dobrý první krok ke zlepšení stávající situace, která je obzvláště v historických centrech kritická.

„Původní myšlenka sdíleného ubytování, že pronajmete volný pokojík nebo třeba byt, když jste v zahraničí, byla skvělá. Stejně tak chceme, aby měly rodiny a slušní návštěvníci možnost využívat při cestování ubytování přes online platformy tam, kde to nedělá problém. Ale dost se to zvrhlo, je to dnes bez nadsázky džungle, kde vydělávají šmelináři a zahraniční subjekty na úkor poctivých lidí a ubytovatelů. To musíme změnit. Třeba megabyznys jedné miliardářky se stovkou bytů na krátkodobá ubytování v centru Prahy opravdu neměl s původní vizí sdílení nic společného. Mnoho sousedů si stěžovalo na otřesný hluk a špínu od turistů, ale marně. Díky naší novele by se už ochrany dočkali. Je dobře, že i u kulatého stolu měli všichni možnost slyšet, čím si sousedé procházejí, a snad se i díky tomu prohloubilo vzájemné pochopení,“ nastínil Jakub Michálek.

„Nikoho nebudou úřady zbytečně buzerovat, podporujeme podnikavé a aktivní lidi. Ale také nedovolíme, aby obyvatelé museli opouštět domovy, které mají rádi a kde po generace žijí, protože jim vedle noc co noc dělají turisté divoké opilecké večírky. Aby za nepořádek a poničené prostory dopláceli poctiví daňoví poplatníci. Proto v první řadě jasně odlišíme krátkodobé příležitostné pronájmy od standardního podnikání a byznysu. Podnikatel bude každý, kdo pronajímá na více místech nebo má tržby přes 30 tisíc korun ročně. Nově bude také povinnost zajistit dodržování klidu a pořádku v domě platit nejen pro ubytovatele, což jsou leckdy agentury, ale v případě, že bude agentura nedohledatelná, i přímo vlastníka bytu,“ uvedl předseda pirátského klubu s tím, že pokud ubytovatel či majitel pravidla nedodrží, mohou dostat až pokutu 100 tisíc korun. Pokud ani to nepomůže a budou opakovaně ignorovat zákon, může jim být zrušeno živnostenské oprávnění nebo jim určité podnikání v bytě může soud zakázat.

„Klíčovým bodem je také vymahatelnost práva u platforem, které ubytování zprostředkovávání. Pokud budou porušovat pravidla, u těch velkých může být pokuta až 10 milionů. V případě opakovaných prohřešků a nemožnosti domluvy, jim hrozí zákaz činnosti. Důležité je pro nás také posílit pravomoci obcí, které jsou turisticky vytížené, aby mohly lépe stanovovat podmínky, kde je co přiměřené. A aby si samy řekly, jaké náklady s turismem mají a jaké poplatky potřebují, aby je pokryly a zajistily další rozvoj obce a služeb pro občany. Nejdeme ale cestou zákazů, protože taková cesta ve vládní koalici nemá podporu,“ popsal Michálek.

Návrh zákona bude ještě v průběhu léta předložen do připomínkového řízení, aby se k němu mohly vyjádřit i jednotlivé resorty a dotčené subjekty. Do Sněmovny by mohl jít na podzim a platil by pak od nového roku.


Bc. Lucie ŠVEHLÍKOVÁ

Mediální odbor

Česká pirátská strana





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality