Češky se o své prádlo bojí. Proto svým partnerům dovolí vyprat jen příležitostně. Při sušení se drží klasiky a nevyužívají novodobých pomocníků - odhalil průzkum

Redakce, 19.7.2022
průzkumu společnosti Samsung, který byl realizovaný koncem dubna 

Češky se o své prádlo bojí. Proto svým partnerům dovolí vyprat jen příležitostně. Při sušení se drží klasiky a nevyužívají novodobých pomocníků

Češi perou při vysokých teplotách, čímž si zbytečně zvyšují výdaje za energie, vyplývá z průzkumu společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Češi, kteří žijí v partnerském svazku, nejčastěji perou na 40 °C, čímž se připravují o značné finanční prostředky za energie. O praní se však starají i muži. Pokud v domácnosti pere žena, je to především proto, že se muž obává, aby nevypral špatně, anebo ho žena nechce k praní pustit. Až třetina domácností plýtvá pracím prostředkem a stejně velká část využívá sušičku. Většina těchto domácností si ale koleduje o dodatečné náklady za servis. Při používání sušičky totiž aplikují aviváž při praní, což se u prádla sušeného v sušičce nedoporučuje. Vyplývá to z průzkumu společnosti Samsung, který byl realizovaný koncem dubna tohoto roku.

Samsung se rozhodl pro netradiční průzkum a na vzorku 525 respondentů, kteří žijí v partnerském svazku, zjišťoval, jak jsou na tom Češi a praní.


Zažité stereotypy

V polovině domácností (51 %) pere žena, resp. spíše žena, a muž jí občas pomůže (34,1 %). Pouze v 10,3 % případů se o praní dělí muži a ženy. Praní je mužskou doménou pouze u 2,1 % vztahů. Nejčastějším důvodem, proč pračku obsluhují pouze ženy, je obava muže, že by špatně vypral (33,1 %). Těsně následuje fakt, že ho k tomu žena nechce pustit (31,5 %).

Vysoké teploty vyhrávají, i když nemusejí

Češi jsou zvyklí prát i běžně zašpiněné prádlo při vyšších teplotách. Takřka 70 % Čechů uvedlo, že perou na 40 °C, sedmina uvedla, že dokonce pere na 40 a víc stupňů. To se ale promítá do zvýšených účtů za elektrickou energii a prodloužení času praní, protože voda přiváděná do pračky se musí na tuto teplotu ohřát. Pouze necelých 10 % respondentů uvedlo, že pere na 30 °C. „Praní při vysokých teplotách, jak potvrdil náš průzkum, je zvykem, který jsme si zachovali z dřívějších let. Kvalitně vyprat se však dá i při nižších teplotách za pomoci nových technologií, jako je například EcoBubble od Samsungu,“ komentuje výsledky průzkumu Štěpán Zich, produktový manažer HA divize pro pračky ze společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. „Navíc, pokud mají uživatelé obavu, že se prádlo při nižších teplotách nezbaví bakterií a alergenů, můžou použít parní program Hygiene Steam, který je ve vybraných modelech praček Samsung EcoBubble a odstraní 99,9 % z nich.“

Odpovědí na využívání vysokých teplot během praní jsou pračky Samsung vybavené technologií EcoBubble, která připravuje směs pracího prostředku, vody a vzduchu, čímž vzniká jemná pěna. Ta zvyšuje účinnost pracího prostředku, který díky němu nejen začne působit při nižší teplotě, ale navíc rychleji a rovnoměrně proniká do látky. Mírně zašpiněné nebo zpocené oblečení je tak možné vyprat i ve studené vodě a šetří se tak nejen textilie, energie, ale i prací prostředek. Navíc je možné prát i prádlo s citlivou povrchovou úpravou, různými potisky, apod.

Šetříme na pracím prostředku a střídáme programy

Přes polovinu dotazovaných uvedlo, že na dávkování pracího prostředku používají odměrku nebo víčko, což jim umožňuje kontrolovat spotřebu. Až téměř jedna třetina respondentů pouze odhaduje podle zkušeností a 2,7 % uvedlo, že má pračku s automatickým dávkováním, které je výhodné, protože šetří prací prostředek a pračka si sama zvolí potřebné množství.

Češi se v nastaveních a programech praček vyznají, i když přes 4 % pere veškeré prádlo jen na jeden prací program a necelá třetina střídá jen dva prací programy. Tří až pět pracích programů využívá téměř polovina dotázaných a necelých 10,1 % využívá všechny programy.

Čištění odkládáme na později

Svěžest prádla ovlivňuje i pravidelné čištění pračky. Téměř čtvrtina Čechů svoji pračku čistí jednou měsíčně, nebo dokonce častěji. Jednou za půl roku nebo jednou za rok pračku čistí víc než 41 % dotazovaných. Necelých 15 % čistí pračku, až když si vzpomenou a 12,2 % vůbec nijak speciálně pračku nečistí. 3,4 % respondentů se čištění pračky nevěnují vůbec, protože mají chytrou pračku, která se čistí sama. Touto funkcí disponují i vybrané pračky Samsung s funkcemi EcoBubble a QuickDrive.

Češi zatím nevyužívají sušičky

Z průzkumu vyplynulo, že Češi zatím neobjevili benefity sušičky – téměř 61 % ji nevyužívá nebo nevlastní. Z těch, kteří uvedli, že ji mají, téměř 10 % v ní suší veškeré prádlo, 22,5 % ji využívá na většinu prádla, ale jsou výjimky, a přes 7 % ji používá jen na určitý druh prádla (např. na ručníky, apod.). I přes to, že se při používání sušičky nedoporučuje přidávat aviváž do praní, téměř 80 % majitelů sušičky to dělá, což může mít za následek ucpávání filtru a nechtěné problémy s jejich provozem. Pouze 19 % respondentů aviváž při praní a následném sušení v sušičce nepoužívá.

Průzkum zrealizovala společnost Samsung Electronic Czech and Slovak prostřednictvím služby Instant Research výzkumné agentury Ipsos ve dnech 28. až 30. dubna 2022 na vzorku 525 osob starších 18 let, které žijí v partnerském svazku.

Zdroj: Samsung


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna