Vyčkávat na výhodnější podmínky fixace hypotéky se nevyplatí

hypotéka

Vyčkávat na výhodnější podmínky fixace hypotéky se nevyplatí

Úrokové sazby hypoték neustále rostou a společně s tím i nervozita lidí, kterým v nejbližší době končí fixace nebo přemýšlejí nad novou žádostí. Podle hypoteční analytičky Lucie Drásalové nelze očekávat, že by sazby měly v následujících měsících výrazně klesat dolů, proto by lidé s končící fixací neměli vyčkávat.

„Pokud klientům v následujících 12 až 18 měsících konči fixace na stávající hypotéce, určitě by bylo dobré se již zajímat o nové podmínky. Na tomto časovém horizontu nečekám, že by sazby měly nějak strmě klesat dolů, takže pokud se někdo rozhodne vyčkávat, bude mít nakonec sazbu spíše vyšší než nižší,“ říká hypoteční analytička z portálu Klikoun.cz

Při refixaci si mohou klienti u bank s předstihem zafixovat budoucí úrok na několik dalších let a předejít tak navyšování. To je hlavním důvodem, proč by lidé neměli refixaci odkládat. Navíc si mohou zjistit podmínky i u konkurenčních bank.

„Fixací úroků může rodina ušetřit při splátce hypotéky až několik tisíc měsíčně. Proto bych aktuálně klientům doporučila, aby si zašli do své banky a zjistili jaké úroky nabízí a jak dlouho dopředu mohou podepsat další fixaci. Banka je povinna klientovi novou nabídku úrokové sazby předložit tři měsíce před koncem fixace, to už ale není prostor pro nějaké vyjednávání,“ dodává analytička.

Je ale velkým otazníkem, jak se budou vyvíjet účelně vynaložené náklady (ÚVN) s předčasným splacením v době fixace. Nyní se pohybují na úrovni drobného administrativního poplatku v řádu korun. „Je ale velmi pravděpodobné, že v momentě, kdy začnou sazby klesat a klienti budou chtít odejít za nižší, tak začnou banky ÚVN účtovat ve velkém,“ říká odbornice na hypotéky. Takový krok by přechod ke konkurenci výrazně ztížil.

Lov nižší úrokové sazby

Podobně komplikovaná je situace u zájemců o svoji první hypotéku na vlastní bydlení. Nejenom, že se od letošního dubna zpřísnily podmínky pro získání hypotéky, tak ceny nemovitostí a úroky úvěrů pořád rostou. V praxi se stává, že více než třetina žadatelů je na hraně se splněním limitu DSTI, tedy poměru mezi měsíčními závazky a příjmy žadatelů.

Pokud někdo pořád váhá, zda bude pro žádost hypotéky vhodnější doba, tak by měl zvážit, zda krok neurychlit a požádat si o ni i bez konkrétní nemovitosti. Díky takzvanému předschválení může totiž získat aktuální úrok a zafixovat si ho na několik let.

„Předschválené hypotéky mají svá pro a proti. Pokud klienti opravdu aktivně hledají bydlení nebo například plánují stavět, ale ještě čekají na veškeré potřebné dokumenty k výstavbě, určitě je předschválená hypotéka dobrým nástrojem, jak si zajistit sazbu již nyní.“  Na druhou stranu by se do toho  neměl příliš hrnout člověk, který si financováním bydlení není jistý. „Je potřeba uvědomit si, že se již jedná o schválení a následné podepsání úvěrové smlouvy, ze které již plynou povinnosti. Pokud by klient nakonec financování nemovitosti nerealizoval, těžko z hypotéky již vycouvá,“ doplňuje hypoteční analytička.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy