Letní zavařování na pokračování: Linecký džem, Melounový džem či Rybízové želé s rozmarýnem nebo Malinový džem s kokosovým nádechem
„Linecký“ džem z jahod a červeného rybízu
Potřebujete:
0,5 kg jahod, 0,5 kg červeného rybízu, 800 g cukru, špetka skořice, 1 balíček Ovocného pektinu LABETA, kyselina citronová dle potřeby
Postup:
Ovoce rozmixujeme a směs propasírujeme přes síto, abychom se zbavili peciček z rybízu. Do propasírovaného ovoce přidáme Ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přivedeme k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidáváme opatrně, ale nevynecháváme ji – je to důležitá součást konzervace. Plníme do horkých čistých skleniček a sterilujeme otočením víčkem dolů.
Extra tip: Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhoďte, ale nechte je vylouhovat v sodovce. Přeceďte, doslaďte třeba bezovým sirupem a užijte si osvěžující limonádu.
Melounový džem
Melounové smoothies, melounový koktejl nebo melounová zmrzlina je celkem běžná záležitost. Co byste ale řekli melounovému džemu? Vyzkoušeli jsme pro vás připravit lahodný a na jazyku se rozplývající melounový džem. A protože meloun má bledou barvu, přidali jsme do džemu ještě hrst skvělých malin. Lehká konzistence a svěží chuť přijde vhod nejen během dlouhých zimních večerů.
Potřebujete:2 kg melounové dužiny bez jadérek, volitelně: hrst malin, 400 g cukru, šťáva ze 2 citronů, 4 balení ovocneho pektinu
Postup:
Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Promícháme cukr s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů vmícháme k rozmixovanému melounu. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Náš tip
• pro lepší barvu můžeme do marmelády přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo hrst malin
Osvěžující rybízovo-malinové želé
Potřebujete:
Na želé (na 4-5 porcí): 800 g čerstvého rybízu, 2 Pudingy bez lepku s vanilkovou příchutí Labeta, 180 g cukru krupice nebo dle chuti, olej nebo potravinová fólie, voda
Na ozdobení: smetanový bílý jogurt, Vanilinový cukr Labeta, čerstvé maliny nebo jiné ovoce, snítka máty
Postup :
Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu 800 ml dolijeme vodou. Ve směsi rozmícháme vanilkové pudingy a cukr podle chuti. Směs přivedeme k varu, krátce povaříme a poté nalijeme do mističek lehce vymaštěných olejem nebo vyložených potravinovou fólií. Naplněné mističky necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny. Vychlazené želé vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým jogurtem ochuceným vanilinovým cukrem a dozdobíme čerstvým ovocem a snítkou máty.
Naše tipy:
- Střídavým vrstvením piškotů a rybízovo-pudinkového želé snadno připravíme nepečený dort.
- Takto připravený dort je třeba nechat chladit v ledničce o trochu déle než malé mističky
- Ž elé vyklopené z malých mističek bude chutnat o hodně lépe, když popustíme fantazii zdobení.
- My zdobili malinami a jogurtem, stejnou službu ale prokáže i zakysaná smetana či šlehačka a různě barevné druhy ovoce jako jsou borůvky, hroznové víno, jahody nebo angrešt.
Malinový džem s kokosovým nádechem
Potřebujete:
500 g malin (čerstvé nebo mražené), 250–300 g cukru, 200–250 ml kokosového mléka z plechovky, 1 citrón, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové
Postup:
Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml. Maliny vložte do hrnce a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plameni maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce. Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte. Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte. Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.
Labeta - tradiční český výrobce z Polabí
Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.
zdroj:www.labeta.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Nájmy za posledních 10 let vzrostly o 100 %. V čem jsou největší výhody hypotéky oproti nájmu?
- Naučte se orientovat v energetických třídách spotřebičů, v příštím roce se změní štítky u sušiček prádla
- Rekonstrukce v zimě? Poptat řemeslníky ještě nebylo příhodnější
- Hypoteční úvěry - listopad 2024: objem hypoték, úvěrové sazby - komentář
- Teplo v Hradci zdraží o 7 %, dál bude patřit k nejlevnějším v ČR
- Proč uvažovat o modernizaci plynového vytápění a co to obnáší?