Letní zavařování na pokračování: Linecký džem, Melounový džem či Rybízové želé s rozmarýnem nebo Malinový džem s kokosovým nádechem

zdroj: Labeta

„Linecký“ džem z jahod a červeného rybízu

Potřebujete:

0,5 kg jahod, 0,5 kg červeného rybízu, 800 g cukru, špetka skořice, 1 balíček Ovocného pektinu LABETA, kyselina citronová dle potřeby

Postup:

Ovoce rozmixujeme a směs propasírujeme přes síto, abychom se zbavili peciček z rybízu. Do propasírovaného ovoce přidáme Ovocný pektin smíchaný s cukrem a skořicí a přivedeme k varu. Protože rybíz bývá dost kyselý, kyselinu citronovou přidáváme opatrně, ale nevynecháváme ji – je to důležitá součást konzervace. Plníme do horkých čistých skleniček a sterilujeme otočením víčkem dolů.

Extra tip: Zbytky z pasírování (slupky s pecičkami a zbytkem dužiny) nevyhoďte, ale nechte je vylouhovat v sodovce. Přeceďte, doslaďte třeba bezovým sirupem a užijte si osvěžující limonádu.

Melounový džem

Melounové smoothies, melounový koktejl nebo melounová zmrzlina je celkem běžná záležitost. Co byste ale řekli melounovému džemu? Vyzkoušeli jsme pro vás připravit lahodný a na jazyku se rozplývající melounový džem. A protože meloun má bledou barvu, přidali jsme do džemu ještě hrst skvělých malin. Lehká konzistence a svěží chuť přijde vhod nejen během dlouhých zimních večerů.

Potřebujete:

2 kg melounové dužiny bez jadérek, volitelně: hrst malin, 400 g cukru, šťáva ze 2 citronů, 4 balení ovocneho pektinu

Postup:

Dužinu melounu zbavíme jadérek, rozkrájíme na menší kostky a rozmixujeme. Promícháme cukr s ovocným pektinem a spolu se šťávou z citronů vmícháme k rozmixovanému melounu. Směs vaříme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

 Náš tip

pro lepší barvu můžeme do marmelády přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo hrst malin

Osvěžující rybízovo-malinové želé

Potřebujete:

Na želé (na 4-5 porcí): 800 g čerstvého rybízu, 2 Pudingy bez lepku s vanilkovou příchutí Labeta, 180 g cukru krupice nebo dle chuti, olej nebo potravinová fólie, voda

Na ozdobení: smetanový bílý jogurt, Vanilinový cukr Labeta, čerstvé maliny nebo jiné ovoce, snítka máty

Postup :

Omytý rybíz dáme do kastrůlku, zalijeme 200 ml vody a povaříme asi 2 minuty. Směs propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili semínek, slupek a stopek z rybízu. Tekutinu nalijeme do odměrky a do objemu 800 ml dolijeme vodou. Ve směsi rozmícháme vanilkové pudingy a cukr podle chuti. Směs přivedeme k varu, krátce povaříme a poté nalijeme do mističek lehce vymaštěných olejem nebo vyložených potravinovou fólií. Naplněné mističky necháme vychladnout a poté dáme ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny. Vychlazené želé vyklopíme na talířek, ozdobíme smetanovým jogurtem ochuceným vanilinovým cukrem a dozdobíme čerstvým ovocem a snítkou máty.

Naše tipy:

- Střídavým vrstvením piškotů a rybízovo-pudinkového želé snadno připravíme nepečený dort.

- Takto připravený dort je třeba nechat chladit v ledničce o trochu déle než malé mističky

- Ž elé vyklopené z malých mističek bude chutnat o hodně lépe, když popustíme fantazii zdobení.

- My zdobili malinami a jogurtem, stejnou službu ale prokáže i zakysaná smetana či šlehačka a různě barevné druhy ovoce jako jsou borůvky, hroznové víno, jahody nebo angrešt.

Malinový džem s kokosovým nádechem

Potřebujete:

500 g malin (čerstvé nebo mražené), 250–300 g cukru, 200–250 ml kokosového mléka z plechovky, 1 citrón, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové

Postup:

Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml. Maliny vložte do hrnce a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plameni maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce. Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte. Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte. Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.


Labeta - tradiční český výrobce z Polabí

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.


zdroj:www.labeta.cz


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření