Růst základních úrokových sazeb zmrazil trh s hypotékami. ČNB nyní zařadila zpátečku

EKOSPOL, 4.8.2022

Nové vedení České národní banky (ČNB) se dnes poprvé sešlo k měnovému zasedání v obměněném složení. Nový guvernér ČNB Aleš Michl v souladu s předchozími prohlášeními přesvědčil členy bankovní rady ČNB k tomu, aby dále nezvyšovali základní úrokové sazby. Ty v minulých měsících výrazně vzrostly až na současnou sedmiprocentní hodnotu pro dvoutýdenní repo sazbu. Rada ČNB ponechala všechny základní úrokové sazby beze změn.

Tyto sazby jsou klíčové pro komerční banky, které od nich odvozují výši úroků u půjček poskytovaných klientům. Jakékoliv zvýšení základních úrokových sazeb se proto vždy projeví zdražováním spotřebitelských úvěrů, hypoték i firemních půjček. Firmám tak výrazně rostou náklady na obsluhu dluhu, což vede ke snížení jejich investic a utlumení ekonomiky.

Zásadní vliv má výše základních úrokových sazeb také na hypoteční trh. Průměrná výše hypotéky letos už přesáhla šestiprocentní hranici a je v porovnání s loňským jarem takřka trojnásobná. Pro domácnosti s hypotékou to znamená mnoho tisíc měsíčně na splátkách bydlení navíc.

Nevídaně drahé hypotéky, jejichž úroky se takhle vysoko pohybovaly naposledy v devadesátých letech minulého století, a opět platná přísnější pravidla pro posuzování žadatelů o hypotéky přitom zásadně proměnily i rezidenční trh. Dlouhodobě platilo, že polovinu nových bytů v Praze kupují lidé prostřednictvím hypotéky. Nyní se tento podíl výrazně změnil ve prospěch těch, kteří byt platí vlastními financemi. Pouze zhruba dvacet procent klientů nyní pro financování koupě bytu v Praze využívá hypotéku. Zbytek tvoří investoři, kteří v nemovitostech hledají bezpečné uložení a zhodnocení volných prostředků.

To vše však vede k dalšímu zhoršování dostupnosti vlastního bydlení, které je už nyní v Česku nejhorší z celé EU. Na hypotéku nyní nedosáhne ani většina střední třídy, která je tak odkázána na nájemní bydlení. To jen zvyšuje atraktivitu nemovitostí pro investory, kterým nedostupné hypotéky nahrávají nové nájemníky. Dokud budou hypotéky takhle drahé a nedostupné, bude se muset stále více lidí snů o vlastním bydlení definitivně vzdát.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky