Kvetoucí zeď dokonale oživí váš exteriér

Redakce, 9.8.2022
 

Chystáte se ke zpevnění strmého svahu, vytvoření protihlukové stěny anebo pouze toužíte po ozvláštnění vaší zahrady? Elegantním řešením vašich problémů je výstavba kvetoucí zdi, která se stane dominantou vašeho pozemku. Z pochmurného místa tak vytvoříte svou vlastní oázu klidu. Inspirujte se našimi tipy, jak si ji postavit i u vás doma.

 


Kvetoucí zdi mohou napomoci vyřešit výraznější výškové rozdíly v terénu. Oblíbený materiál, který se používá k jejich výstavbě, jsou takzvané betonové tvarovky. Ty se vyrábí hned v několika tvarech i barevných variantách. Kromě toho jsou nenáročné na údržbu a vydrží až několik desítek let. Jejich správným pokládáním přes sebe navíc vytváříte praktické kapsy, které jsou vhodné k osázení rostlinami. Není tedy divu, že jsou tyto kvetoucí zdi využívány nejen ke stavebním úpravám, ale čím dál více i jako výrazné estetické prvky sloužící k oživení zahrad.

Pokud má vaše zeď zároveň sloužit jako plot či opěra, prvním krokem k úspěchu je kvalitně provedený a správně izolovaný betonový základ. Na ten se následně v potřebné skladbě pokládají jednotlivé betonové tvarovky. „V případě potřeby se ve vzdálenosti 2-3 m aplikují svislé ztužující prvky, ideálně pomocí ocelové výztuže, která prochází základovým pasem a dutinami tvarovek. Po jejím osazení se dutiny tvarovek vyplní betonovou směsí, jejíž teplota by neměla klesnout pod 5 °C. Tu je nakonec potřeba ještě řádně zhutnit, a to nejlépe vpichy ocelovou tyčí,“ popisuje celý proces Petra Štěpánková z poradenství BEST.

Aby nedošlo k jejich navlhnutí, nesmějí přijít tvarovky zalité betonem do kontaktu s vodou. Proto je potřeba je co nejdříve zakrýt. Dokonalé vytvrdnutí betonu trvá 28 dní. V této době tak máte dostatek času na vybrání správné sadby.

Jak vybrat správné rostliny

Tvarovky, které plánujete osázet zelení, je nejprve potřeba opatřit plastovým dnem a vyplnit zeminou. K samotné výsadbě se pak nejčastěji využívají rostliny s odolným kořenovým systémem. Těmi jsou například kobercové trvalky, skalničky, lišejníky, mechy, plazivé dřeviny anebo nízké okrasné traviny. Jsou dostatečně suchovzdorné i mrazuvzdorné, tolerantní k slunečnímu záření, odolné vůči působení větru. Výhodou je i jejich nenáročnost na vysokou vrstvu a kvalitu substrátu.

K oživení kvetoucí zdi mohou posloužit i letničky. Díky svým rozmanitým barvám upoutají jejich květy zrak každého návštěvníka. Jelikož jsou ale květiny v opěrných zdech většinou vystaveny přímému slunci, je potřeba vybírat takové druhy, kterým slunná místa vyhovují. Mezi nejznámější z nich patří kupříkladu muškáty, petunie, surfinie či šruchy velkokvěté. Nová zeď se díky těmto druhům stane nepřehlédnutelná.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada