Víno z výšky aneb 5 tipů na rozhledny ve vinicích

Redakce, 18.8.2022
Víno z výšky aneb 5 tipů na rozhledny ve vinicích

Foto zdroj: Vinařský fond

V posledních letech vznikla celá řada vyšších i nižších rozhleden mezi vinicemi, odkud jsou vidět nejen vinice, ale i sklepy, vinařské stavby a jiné zajímavosti v okolí. Nabízíme pět tipů, kterými by šlo určitě začít.

Všechny vinohrady někomu patří a nenajdeme moc vinařů, které by těšilo, když jim budou davy turistů procházet mezi řádky. Rozhledny jsou tak nejlepší možností, jak se na vinice podívat jako na celek a nedílnou součást zdejší přírody. Díky rozhlednám si také můžete udělat obrázek o velikosti jednotlivých vinohradů a kolik se za každou lahví vína skrývá práce. Většinou jsou doplněny informačními tabulemi, kde se návštěvníci dozvědí něco zajímavého nebo poučného, a je k nim uzpůsobený přístup. Na jaké rozhledny tedy určitě vystoupat?

Rozhledna Slunečná

Tato rozhledna se nachází poblíž jedné z nejznámějších vinařských obcí na jižní Moravě,Velkých Pavlovic. Nese krásný název Slunečná a stojí asi kilometr východně od obce mezi vinohrady v nadmořské výšce 225 m. Neobvyklá architektura vytváří optický klam, kdy se zdá, že je rozhledna nakloněná. Z výšky necelých 19 m jsou vidět třeba Velké Bílovice, Hodonín nebo Bořetice. K rozhledně se dá pohodlně dojít z Velkých Pavlovic, nebo se zde zastavit cestou po cyklostezce Modré Hory, ale jde k ní dojet i autem. Vedle rozhledny se nachází malé občerstvení, kde lze ochutnat vína místních vinařů, chvíli posedět a odpočinout si před další cestou a poznáváním krás jižní Moravy.

Stezka nad vinohrady

Na Břeclavsku najdeme i další zajímavou rozhlednu, která ale nemá podobu běžné rozhledny. Poblíž vinařské obce Kobylí vznikla v roce 2018 unikátní rozhledna Stezka nad vinohrady. Nachází se východně od obce na kopci Kobylí vrch. Inspirovala se podobným typem rozhleden, tzv. stezkami korunami stromů na Šumavě nebo v Krkonoších. Je postavena v nadmořské výšce 334 m. n. m. a je z ní okouzlující výhled do všech světových stran. Vyhlídka má tvar kruhové rampy a díky nakloněné rovině, která nahrazuje schody, je jako jedna z mála rozhleden v republice bezbariérová. Na podlaze je vybavena informačním systémem, který návštěvníkům pomáhá zorientovat se v prostoru a představuje společenské události spojené s obcí a její historické milníky. Při dobré viditelnosti je z ní kromě okolních vinic a vinohradů vidět třeba i impozantní Pálava.

Rozhledna Maják

Mezi vinařskými obcemi Zaječí, Přítluky a Rakvice, na Přítlucké hoře, ve výšce 292 m. n. m se tyčí rozhledna Maják. Pokud vyšlápnete 108 schodů, otevře se vám nádherný výhled na Pálavu s nejvyšším vrcholem Děvín, Novomlýnské nádrže, Lednicko-Valtický areál, pásmo Bílých Karpat, i na sousední Rakousko. Rozhledna je 28 m vysoká, má dřevěnou konstrukci a točité kovové schodiště. Podmanivá je pak záplava okolních vinic, v nichž je příhodně umístěna.

Rozhledna U Křížku

U vinařské obce Drnholec a opět mezi vinicemi, konkrétně ve viniční trati U Křížku, byla v červnu 2012 otevřena nová 11 m vysoká rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce 9,9 m. Z rozhledny je směrem na jih vidět lužní les Drnholecký luh, rakouské hrady Falkenstein a Staatz, hraniční kopec Langewarte a obec Wildendürnbach s areálem vinařských sklepů na kopci Galgenberg. Směrem na východ pak leží centrum Drnholce v pozadí s masivem Pálavy a také krásné místo, kde se Dyje vlévá do horní Novomlýnské nádrže.

Radošov

Na Slovácku, přesněji nedaleko Veselí nad Moravou, se nachází další rozhledna, která je zvláštní svojí podobou. Má tvar poháru na víno, takže mezi vinohrady výborně zapadá a inspiruje k dalšímu programu. Stojí na vrchu Radošov 242 m n. m. a z 15 m vysoko umístěného vyhlídkového ochozu je vidět třeba Dolnomoravský úval nebo část Bílých Karpat. Leží na turistické cyklo stezce, takže se u ní můžete pohodlně zastavit při cestách po Moravě.

Tipy kam na rozhledny ve vinicích naleznete na webu Vína z Morava, vína z Čech.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky