Těsně za vrcholem - počty dokončených bytů stagnují

ČSÚ, 19.8.2022


Počty dokončených bytů stagnují, rostou však náklady na jejich výstavbu.

Vývoj počtu dokončených bytů se za uplynulých 20 let pohyboval ve vlnách. První vrchol lze zaznamenat v roce 2007, poté došlo k sedmiletému poklesu a následnému odražení se ode dna v roce 2014. Druhého vrcholu bylo dosaženo v roce 2019. Následoval mírný pokles, a dva roky s výstavbou na téměř shodné úrovni. Stejnou dynamiku vykazoval i vývoj počtu dokončených bytů v bytových domech. U bytů v rodinných domech je ale situace odlišná, meziroční změny jsou mírnější a výkyvy nebývají tak prudké. I zde je ale možné ve dvacetiletém horizontu vysledovat dvě vlny. První měla „plochý“ vrchol mezi roky 2008 až 2010, minima bylo dosaženo v roce 2015, a druhý vrcholový úsek probíhal od roku 2018 do roku 2021.

O 169 bytů více

V roce 2021 bylo dokončeno 34 581 nových bytů, což je pouze o 169 více než v roce 2020. Na stejné úrovni jako v předešlém roce se pohybovala i celková obytná a užitková plocha. Zvýšily se ale investiční náklady na výstavbu a také se prodloužila doba výstavby. I přes 0,5% nárůst dokončených bytů vykázaly obě hlavní kategorie – byty v rodinných domech a bytybytových domech – mírný pokles. O meziroční růst se zasloužily nové byty vzniklé v již dříve dokončených bytových budovách.

Počty dokončených bytů

Zdroj: ČSÚ
Rodinné domy podobné, ale dražší

Téměř 55 % nových bytů vzniklo v rodinných domech. Jejich průměrná užitná plocha se oproti roku 2020 zvýšila jen nepatrně a obytná plocha zůstala stejná. Doba výstavby se prodloužila v průměru o 1,5 měsíce. Výrazný byl nárůst investičních nákladů vynaložených na jeden byt, meziročně vzrostly téměř o 9 %. Nejčastěji stavebníci volili rodinné domy se 4 a více pokoji, méně pokojových je jen 20 %. Při výstavbě byla nejčastěji použita zděná nosná konstrukce, kterou má více než 83 % těchto domů. Meziročně mírně poklesl podíl dřevostaveb, ale stále se pohybuje kolem 15 %. Vytápění nových rodinných domů je hlavně na elektřinu, využívá ho 40 % z nich. Čtvrtina všech rodinných domů bude topit zemním plynem a další čtvrtina bude k vytápění využívat tepelné čerpadlo. Bez připojení k zemnímu plynu zůstalo 74 % domů. Patrná je preference úspornějších domů, v nejoblíbenější energetické třídě B – velmi úsporná jich bylo téměř 70 % a dalších 9 % zvolilo třídu A – mimořádně úsporná. Jen méně než 24 % rodinných domů bylo dokončeno ve třídě C – úsporná.

Dokončené rodinné domy podle energetické náročnosti (%, 2021)

Zdroj: ČSÚ
Bytové domy s méně byty

Přestože počet dokončených bytových domů vzrostl, bytů v nich bylo dokončeno méně. V průměru se tedy snížil počet bytů v jednom bytovém domě z 27 na 24. Nejvíce dokončených bytů bylo již tradičně dvoupokojových, více než tři pokoje nemá ani desetina z nich. Průměrná velikost bytů se meziročně téměř nezměnila, ale i v této kategorii vzrostly investiční náklady na výstavbu na jeden byt o 200 tis. . Při výstavbě se nejvíce používala zděná nosná konstrukce. Na dálkové vytápění bude spoléhat pětina domů a 4 z 10 bytových domů nejsou připojeny na zemní plyn. Podíl úspornějších domů je v této kategorii ještě výraznější než u rodinných domů. Nejméně úspornou třídu C zvolilo jen 17 % domů.

Vestaveb a nástaveb přibylo

Oproti roku 2020 se dařilo výstavbě bytů ve stávajících rodinných i bytových domech. U přístaveb, nástaveb a vestaveb k rodinným domům byla situace obdobná jako u bytů v nových domech. Průměrná velikost bytu zůstala téměř stejná a investiční náklady vzrostly zhruba o 9 %. To u bytů ve stávající bytových domech došlo meziročně k navýšení jejich velikosti o 8 % a investiční náklady na výstavbu jednoho bytu vzrostly v průměru o 27 %, což odpovídá 400 tis. .

Dokončené rodinné domy podle nosné konstukce (%, 2021)

Zdroj: ČSÚ

Článek si můžete přečíst také v časopise Statistika&My.

Více informací na www.czso.cz

Stavebnictví, byty



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality