Okrasné kamínky ve vaší zahradě

Radek Stolář, 31.8.2022

Malý kousek hor můžete mít i doma, stačí si jen pořídit okrasné kameny do zahrady. Ať plánujete skalku či osázené koryto vyschlého potoka, máte na výběr široké spektrum kamenů, které můžete použít.

Výběr okrasných kamenů

Nejjednodušeji sehnatelné kameny, které dokonale zapadají do vzhledu vaší zahrady, jsou ty, které už máte na pozemku. Každý toto štěstí nemá nebo plánuje společně s použitím kamenů i výsadbu rostlin, kterým místní kámen nevyhovuje. Pak se podívejte na dekorační kameny z dostupné nabídky. Využít můžete okrasný kámen z české krajiny i dovezený z celého světa. Fantazii se meze nekladou.

Dominanta zahrady

Mezi nejzajímavější dominanty zahrady patří skalka, kde se kameny snoubí se suchomilnými rostlinami a vytváří efekt horské scenérie. Okrasné kameny na skalkuvybírejte pečlivě. Ty ostrohranné a rozeklané mají nejvíce přesvědčivý efekt. Nezapomínejte na cestičky a nášlapná místa, odkud budete provádět údržbu. Velikost zvolte také podle času, který jste údržbě ochotni věnovat. Velkou parádu na malém pozemku uděláte i miniaturní skalkou.

Zdroj: Freepik

Vhodná půda

Pro skalku je vhodná hlinitopísčitá zemina promíchaná s kamennou drtí, která zabrání zahnívání kořenů. Dalším kritériem pro výběr okrasných kamenů jsou preference rostlin, které plánujete vysadit. Kysele působí horniny jako žula a rula v kačírku. Pro rostliny vyžadující vápník jsou vhodné mramory. Lávu a její drtě výborně snáší většina rostlin. Okrasné kamenivo v podobě drtí využijete i pro vysypání prostor mezi velkými kameny a rostlinami.

Osázené koryto vyschlého potoka

Variantou skalky je napodobení koryta vyschlého potoka. Až budete koryto zahlubovat pod úroveň terénu, nezapomeňte na zákruty neboli meandry. Pro budování použijte dekorační kamenivo v podobě valounků všech velikostí a druhů. Tak jako u skalek záleží výběr druhu okrasných kamenů na původu rostlin, které plánujete vysadit. Protože půjde o napodobení potoka bez vody, zvolte rostliny, které mají rády sušší prostředí.

Zdroj: Freepik

Zahradní jezírko

Vláhu do zahrady můžete dodat v podobě zahradního jezírka. Na dno a na břehy ponořené ve vodě jsou vhodné zaoblené kamínky, protože tak zabráníte protržení jezírkové fólie, kterou vyložíte předem připravenou jámu. Protože fólie bude přečnívat i mimo, použijte dekorační kameny na její zatížení i zakrytí pro přirozený vzhled. Břeh zahradního jezírka může přecházet ve skalku.

Výběr kamenů

Ostrohranné kameny volte tam, kde se přirozeně nevyskytuje vodní proud – na skalku a suché břehy zahradního jezírka. Dekorační kamenivo v podobě valounků vybírejte do vyschlého koryta potoka. Z praktických důvodů valouny používejte i na dno a stěny zahradního jezírka. V nabídce e-shopu Stonex.cz naleznete široké spektrum pytlovaných kamenů pro zahradu po praktických 25 kg a s ventilem pro uschování na další použití.

 

Autor: Kateřina Špunda

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada