Ceny nemovitostí klesají: V Praze 1 a v Liberci se ceny za 1 m2 v meziročním srovnání snížily


Realitní trh zažil v covidové době nebývalý boom. Lidé se zalekli znehodnocení úspor a snažili se uchránit své úspory investicemi do nemovitostí. To způsobilo rekordní zájem o nemovitosti, kdy se na prohlídce sešlo více zájemců a málokdy se nemovitost prodala za nabízenou cenu. Nemovitosti se často dražily pomocí aukce, kde zájemce oproti nabízené ceně musel ještě cenu navýšit. Což způsobovalo meziroční růst cen o více než 20 %.

Dle statistik realitního portálu RealityMIX.cz ceny nemovitostí již dosáhly cenového stropu a v některých vybraných lokalitách, Praha 1 a Liberec, se ceny za 1 m2 již dostaly na loňskou úroveň. „V meziměsíčním srovnání sledujeme největší pokles cen v Liberci -4,2 % meziměsíčně a -1,9 % oproti 8/2021. Města Praha, Brno, Pardubice dosáhla svého cenového stropu ve druhém kvartálu letošního roku a pomalu klesají. Do cen nemovitostí se bude dále promítat zdražování energií, vysoké úrokové sazby a zvyšování cen zboží denní spotřeby což povede k dalšímu tlaku na ceny nemovitostí,“ říká Jan Štěp z realitního portálu RealityMIX.cz

Snížená poptávka kupujících má samozřejmě vliv i na neustále se rozšiřující nabídku nemovitostí k prodeji. „Evidujeme nárůst jak nabídky rekreačních nemovitostí, tak samozřejmě i nabídky bytů k prodeji,“ dodává Jan Štěp.

Dá se předpokládat, že se nabídka nemovitostí bude postupně rozšiřovat o byty určené k pronájmu, které si lidé nakoupili v covidové době a nyní se od developerů předávají svým majitelům. Jedná se byty, které si kupující pořídili převážně na investici.

„Současný stav tedy naznačuje, že nabídka nemovitostí v příštích měsících poroste a je možné, že se dočkáme dalšího cenového poklesu. Vzhledem k nedostupnosti hypotéčního financování poroste poptávka po nájemním bydlení nebo spolubydlení,“ uzavírá Jan Štěp.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality