Jak si vybavit domácí posilovnu?

  • Funkční domácí posilovnu lze vybavit už za 5 tisíc Kč.
  • Větší investice zahrnují olympijskou osu, posilovací klec a polohovatelnou lavici.
  • Začněte nejprve s jednoduchými pomůckami, které mají univerzální použitelnost.

Vybavit si vlastní domácí posilovnu je sen nejednoho sportovce.

…který se ovšem neustále odkládá. Protože je nákladný a v podstatě nemožný.

V tomto článku vám ukážeme, že to však nemusí být pravda. Navíc s trochou kreativity lze plnohodnotný trénink v domácí posilovně zvládnout za více než dostupné prostředky.

S jakými pomůckami začít a co pořídit až ve chvíli, kdy to se cvičením doma myslíte opravdu vážně?

Základ domácí posilovny: hrazda, kettlebelly a jednoručky

Máte připravenou místnost na domácí posilovnu a přemýšlíte, jaké pomůcky koupit jako první?

V první řadě se zaměřte na pomůcky k plnohodnotnému rozcvičení:

  • švihadlo
  • gumový expandér
  • foam-roller
  • podložka na cvičení (ne příliš měkká)

Pro posilovací část tréninku v první fázi postačí závěsná hrazda a kettlebelly. Obě pomůcky jsou široce použitelné a s trochou kreativity s nimi zvládnete odtrénovat prakticky plnohodnotný trénink celého těla.

Hodit se vám budou také jednoruční činky. Pakliže nechcete pořizovat celou sadu, kupte si jednoruční činky univerzální s oddělenými kotouči a zátěž si nastavte vždy před konkrétním cvikem v závislosti na jeho náročnosti.

Posilovna zn. profesionál: polohovatelná lavice a olympijská osa

Pokud máte více prostoru a možností investovat do domácí posilovny, hodit se vám bude následující vybavení:

  • Polohovatelná lavice - díky ní můžete cvičit většinu tahových a tlakových cviků s činkami v různých náklonech.
  • Olympijská osa - v této fázi by již neměla chybět kvalitní olympijská osa. Zde se příliš nevyplatí šetřit, hodit se vám bude 220cm osa se šířkou 50 mm. Pokud je pro vás klasická osa (20 kg) ještě příliš těžká, můžete pořídit osu o hmotnosti 10 kg.
  • Kotouče - abyste měli na osu co nakládat, pořiďte si sadu pogumovaných kotoučů. Jejich množství a hmotnost závisí primárně na vaší výkonnosti.

Nyní už je také téměř nezbytné myslet na gumovou podlahu. Lze koupit oddělené gumové čtverce a umístit je pod osu a polohovatelnou lavici, případně lze položit gumovou podlahu po celé ploše domácí posilovny.

Posilovací klec …a už nikdy do komerční posilovny!

Posilovací klec (angl. power rack) je klec se stojany, kterou využijete pro bezpečné cvičení těžkých sérií dřepů, společně s polohovatelnou lavicí v ní můžete trénovat horizontální tlaky typu bench-pressu s různými sklony.

Posilovací klec klade větší nároky jak na prostor, tak na pořizovací cenu. Pokud si ji však pořídíte, nic vám nebrání tomu, abyste doma absolvovali mnohem lepší tréninky než v běžných komerčních posilovnách.

Co si z toho vzít?

Jednoduchou domácí posilovnu pro komplexní trénink celého těla pořídíte již do 5 tisíc Kč. Základem takové posilovny by měly být pomůcky na rozcvičení a univerzální nářadí typu kettlebellů, závěsné hrazdy a jednoručních činek.

Další vybavení by mělo zahrnovat polohovatelnou lavici a olympijskou osu se sadou pogumovaných kotoučů. V této fázi je již nezbytné myslet na gumovou podlahu alespoň pod olympijskou osu a lavici.

Pakliže to s domácím posilováním myslíte opravdu vážně, chybět by neměla posilovací klec (power rack). Zde zvládnete bezpečně a bez omezení všechny variace dřepů a tlakových cviků.

Článek vznikl ve spolupráci s aktin.cz

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry