V ČR diskuze o dani z majetku budí velké emoce, přitom ve vyspělém světě jde o často používaný nástroj

Research, 21.9.2022

V ČR diskuze o dani z majetku budí velké emoce, přitom ve vyspělém světě jde o často používaný nástroj. Země OECD vybraly na majetkových daních v roce 2020 1,8% HDP. ČR jen desetinu průměru: 0,2% HDP a v žebříčku jsme mezi Estonskem a Guatemalou. Z vyspělých zemí nenajdete žádnou, která by vybírala méně na daních z majetku.

Narazil jsem na článek o Francii. Ve Francii na daních z majetku vyberou dokonce 4% HDP a tvoří 8% z celkových daňových příjmů státu. U nás (2020) jen 0,6%! Ve Francii je základem daně z nemovitosti potenciální nájem, který by mohl plynout z dané nemovitosti. Cokoliv, co tento hypotetický nájem zvýší, tak zvýší i daň. Takže, když ve Francii u domu například postavíte bazén, tak se vám zvýší zdanění. Například bazén o ploše 30m2 zvýší daň o 200 EUR ročně. V přepočtu do korun a po úpravě o paritu kupní síly jde o částku zhruba 4000 CZK za bazén. Někteří Francouzi se samozřejmě snaží zdanění vyhnout nebo si neuvědomí, že by si po „vylepšení“ své nemovitosti měli zvýšit daň. Proto stát využívá AI, aby odhalil nepřiznané bazény: umělá inteligence si prohlíží letecké mapy a identifikuje bazény. Na české Twitteru taková informace vyvolala velké emoce, že to je konečná, Orwell a podobně. Prostě emoce.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality