Zlozvyky v českých domácnostech - 8 tipů, jak letos ušetřit na energiích

Redakce, 23.9.2022

Zlozvyky v českých domácnostech. 8 tipů, jak letos ušetřit na energiích

Většina domácností letos řeší otázku, jak ušetřit na energiích. Předtím než začnete investovat do zateplení domu, alternativních zdrojů tepla či fotovoltaických panelů, zkuste se nejprve zbavit špatných návyků, které vás připravují o peníze.

1. Srdcem každého domova je kuchyně, ve které členové rodiny často tráví nejvíce času. Proto bychom se při snaze uspořit peníze a energie měli nejprve soustředit právě na ni. První, a dokola omíjenou radou je vaření s pokličkou. Ačkoliv se objevuje v téměř každém textu o úsporách, ve skutečnosti ji stále dost lidí považuje za zbytečnou. Poklička na hrnci však znamená až čtyřikrát úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem. V případě že pokličku nepoužijete, má pára nižší teplotu a navíc je naředěná vzduchem. Kvůli tomu dochází nejen k vysušení daného jídla, ale zároveň ubere i na jeho chuti. V případě, že použijete pokličku, bude vaření jídla nejen stejnoměrné, ekologické a praktické, zároveň ušetříte více času.

2. Dalším žroutem energie je mraznička. Pro mnoho lidí představuje její odmrazování bytostně neoblíbenou domácí činnost. Námraza však působí jako izolace, čímž zvyšuje spotřebu elektřiny a snižuje mrazící výkon. Nejen že vrstva ledu zabírá místo, které byste mohli jinak využít na uskladnění potravin. Zároveň vás bude stát mnohem víc peněz. Proto by se měla mraznička minimálně dvakrát do roka odmrazit.

3. Při šetření bychom neměli zapomenout na vodu. Nejen při vaření, ale i například při čištění zubů či samotném koupání si mnoho lidí nechává puštěný kohoutek mnohem déle, než je nezbytné. Zbytečně tak proteče velké množství vody. V mnoha domácnostech se proto vyplatí minimálně instalace perlátoru . „Velmi často se jedná o již zabudovanou součást vodovodní baterie. V případě, že tomu tak není, ho však stačí jednoduše připevnit na závit baterie, díky čemuž mechanicky omezíte průtok vody. Úspora je obrovská. Při zachování pocitově stejného proudu dokáže perlátor vodu provzdušnit a efektivně tak snížit její průtok na 5 až 8 litrů za minutu,“ řekl Pavel Rybka ze společnosti Sanela.

4. Opakujícím se nešvarem je otevření okna na takzvanou ventilaci, a to i v zimním období. Ta se ovšem doporučuje pouze v případech, kdy je venku teplo. V opačném případně totiž nejenže dům nevětráte, zároveň dochází k výrazným tepelným ztrátám. Pro dosažení optimálního vyvětrání a úspor je vhodnější krátké a intenzivní provětrání a následné úplné uzavření okna.

5. Nekonečná debata se vede i u nadbytečného svícení. Svítit úsporně však neznamená nesvítit vůbec. V místech, kde se vyskytujete nejčastěji, se vyplatí vyměnit klasické žárovky za úsporné LED. „Standardem jsou vyjma speciálních aplikací různé typy LED zdrojů. Za zvážení stojí i instalace čidel pohybu do chodeb a venkovních prostorů,“ řekl Ondřej Pěnička, ředitel facility managementu ve společnosti M2C.

6. Češi mají rádi teplo. A obzvlášť u sebe doma. Statistiky ukazují, že většina Čechů své domovy přetápí. Pro zdravého dospělého člověka je ovšem optimální teplota v místnosti asi 18 až 21 stupňů. Snížením teploty v místnosti alespoň o jeden stupeň dosáhneme až šestiprocentní úspory energie. Zároveň se vyplatí správné nastavení termostatické hlavice a kontrola teploty pomocí teploměru. Místnost, kde je odlišná teplota od zbytku domácnosti, nezapomeňte uzavírat.

7. Mnoho lidí také zapomíná na nastavení útlumu vytápění, a to převážně v noci a v pracovních dnech. Díky této optimální regulaci topení dojde k výrazné úspoře energie na vytápění. „Nastavení lze provést buď přímo v rámci tepelného zdroje anebo v případně bytů instalací programovatelných termostatických hlavic. V běžné domácnosti může být topení nastaveno na útlum přes den a v noci, o víkendu pak na noční útlum. Při opuštění bytu na delší dobu je optimální nastavit časový program na útlum s přechodem na topení cca 12 hodin před příjezdem,“ dodal odborník.

8. Posledním bodem je kontrola jističe a distribučních sazeb. Ukazuje se, že většina objektů má zbytečně velký hlavní jistič a díky tomu platí více za distribuční poplatky. Je proto vhodné si porovnat platby za distribuční poplatky u různých typů tarifů. I zde můžete hodně ušetřit. Případné změny je však následně nutné řešit s příslušným dodavatelem elektrické energie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky