Hypotéky druhý měsíc v řadě neparně zlevnily, domácnosti ale rozdíl příliš nepoznají

EKOSPOL, 5.10.2022

Spíše jen drobnou kosmetickou změnu, kterou nikdo příliš nepocítí, má za sebou hypoteční trh. Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele FIncentrum Hypoindex v říjnu už druhý měsíc v řadě nepatrně klesla, konkrétně o 0,03 procentního bodu na 6,2 procenta. Mohou za to hlavně podzimní kampaně některých bank, kterými se snaží nastartovat utlumený zájem o hypotéky. Ty jsou totiž stále takřka trojnásobně dražší než v první polovině loňského roku.

Nejvíce zlevnily hypotéky nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) pro mladé do 36 let fixované na 10 let, když klesly o 0,08 procentního bodu na 6,29 procenta. Hypotéky fixované na tři roky zlevnily o 0,04 procentního bodu na 6,7 procenta a hypotéky fixované na pět let zlevnily také o 0,04 procentního bodu na 6,24 procenta. Sazby hypoték nad 80 procent LTV s fixací na jeden rok klesly o 0,03 procentního bodu na 6,24 procenta.

Nepatrný pokles sazeb se promítl i do spíše jen kosmetického snížení splátek. U průměrného hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři roky a splatností 25 let klesla měsíční splátka o 44 korun na 22 991 korun. Čtyři desetikoruny při takto vysokých splátkách však nehrají žádnou významnou roli. Nehledě na to, že současná splátka stejné hypotéky je letos až o sedm tisíc korun měsíčně vyšší. Ten, komu nyní skončila fixace, tak za průměrnou hypotéku zaplatí ročně až o 84 tisíc korun více.

Odhadovat, jak se bude hypoteční trh vyvíjet v nejbližší budoucnosti, je vzhledem k současné turbulentní době prakticky nemožné. I vzhledem k tomu, že Česká národní banka (ČNB) minulý týden připustila, že základní úrokové sazby zůstanou ještě nějaký čas na současné vysoké úrovni. Guvernér Aleš Michl dokonce nevyloučil, že by mohly ještě vzrůst. Až dosud přitom proti dalšímu růstu základních úrokových sazeb vystupoval. Právě od výše základních úrokových sazeb se odvíjí úroky úvěrů pro firmy i domácnosti včetně těch hypotečních.

Naopak už jasně vidíme, co enormní růst hypotečních sazeb v minulých měsících udělal s realitním trhem. Zásadně klesl počet lidí, kteří kupují byt prostřednictvím hypotéky. Takoví klienti byt kupovali v drtivé většině případů pro vlastní potřebu. Nyní však už na hypotéku často nedosáhnou ani za cenu, že by si pořídili menší byt. V Praze tak podíl kupujících nových bytůhypotékou klesl pod dvacetiprocentní hranici. Zdražení hypoték tak jen prohloubilo nedostupnost vlastního bydlení.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky