Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
Podzimní salát z nakládané řepy, švestky a zauzený Kampotský pepř
Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek. Řepa je extrémně zdravá zelenina, detoxikuje tělo a má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Pepř je pro tělo také velkým přínosem, obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, podporuje detoxikaci jater a má dezinfekční účinky pro tělo.
Recept na 4 porce
500 g červené vařené řepy
100 ml jablečného octa
20 g čerstvého křenu
120 g palmového cukru La Plantation
5 g zauzený Kampotský pepř La Plantation
50 ml olivového oleje, špetka soli
50ml citrónová šťáva
½ kg švestek, špetka skořice
1 granátové jablko
50 g uzených mandlí
Řepu uvaříme a necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Nastrouháme čerstvý křen najemno a lehce zakápneme jablečným octem. Z palmového cukru, pepře, soli a olivového oleje vymícháme hladkou emulzi, kterou vmícháme do řepy. Švestky nakrájíme na čtvrtky a lehce je opečeme na olivovém oleji, zakápneme je citronovou šťávou a přidáme skořici. Řepa chutná lépe, když je naložená den dopředu. Před podáváním vše smícháme a posypeme uzenými mandlemi, které na sucho opečeme na pánvi. Na dekoraci vypadá a chutná skvěle granátové jablko.
Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó ve spolupráci s www.kampot.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Proč hypotéky pod čtyři procenta jen tak nezlevní?
- Rok 2024 přinesl řadu výzev v oblasti vodíkového hospodářství. Co přinese rok 2025?
- BTR analýza: Nabídka bytů - pohled dispozic - čím se liší
- V Evropě v r. 2024 přibylo 15,3 GW instalovaného výkonu větrných elektráren
- Zájem domácností o fotovoltaiku loni propadl. Snížil se zhruba na polovinu. (video)
- Trh s bydlením v Praze 2025 - analýza