20. listopadu je dnem obětí dopravních nehod: během prvních 10 měsíců zemřelo na silnicích 390 osob

Redakce, 18.11.2022

20. listopadu je dnem obětí dopravních nehod

Každou třetí listopadovou neděli si Česko i celý svět připomíná den věnovaný všem, jejichž život vyhasl na silnicích. Den obětí dopravních nehod letos připadá na 20. listopad. Během prvních deseti měsíců si provoz na tuzemských komunikacích vyžádal 390 lidských životů, o 11 více než loni. Společnost Vindicia upozorňuje, že nárok na odškodnění mají nejen lidé, kteří se při nehodě zranili, ale i pozůstalí po osobách, které kvůli bouračce o život přišly.

390 obětí – to je podle Statistik nehodovosti České policie účet v nejtragičtější dopravní bilanci za prvních 10 měsíců letošního roku. Množství zemřelých odpovídá obyvatelstvu menší tuzemské obce. Na počet obětí je letošek přesto druhý nejpozitivnější rok od 1980, méně lidí na silnicích zemřelo jen loni.

„Jako nejhorší den na tuzemských silnicích vychází pondělí. Policejní statistiky uvádí, že během prvního dne v týdnu letos přišlo o život 67 osob. V těsném závěsu je pak s 63 úmrtími úterý. Naopak ryze formálně připadá nejbezpečnější den na středu. Třetí den v týdnu si zatím vyžádal 47 obětí,“ shrnuje Tomáš Beck, expert na odškodnění ze společnosti Vindicia. Nejsmutnějším měsícem byl se 49 zmařenými životy červen.

Dní, které se obešly bez smrtelné nehody, bylo od ledna do října 2022 dohromady celkem 92, tedy tři pomyslné měsíce. Naopak nejhorším dnem byl na silnici 14. leden – hned zkraje nového roku vyhaslo během pouhých 24 hodin 6 životů.

Nejvíce zemřelých spadá do kategorie řidičů osobních vozidel, zemřelo jich 154. Zahynulo však i 61 chodců, 57 spolujezdců v autě, 52 motorkářů a 35 cyklistů.

S odškodněním se nezapomíná ani na kamarády obětí nehod

Beck připomíná, že Češi často netuší, že nárok na odškodnění mají i pozůstalí. „Leckdy se přitom jedná o opravdu vysoké částky, které třeba děti zesnulých dokážou zabezpečit na dlouhá léta a usnadnit tak život blízkým. Lidé však nemají ponětí, za jakých okolností mohou o kompenzace žádat a co vše zahrnují. „Ve stresu, který provází ztrátu blízkého, většina nemá energii řešit možnosti finanční kompenzace. Například pro rodinu, které náhle zemřel živitel, je ale tato otázka zásadní. Pozůstalí si podle statistik založených na našich případech přijdou každý až na milion korun, ještě v roce 2014 se přitom v průměru jednalo o pouhých 120 tisíc korun. Nový občanský zákoník totiž možnou částku výrazně zvýšil, navíc se o ni nově mohou hlásit nejen členové rodiny, ale například i celoživotní přátelé. S nejvyššími kompenzacemi se většinou počítá pro ty nejbližší příbuzné, jako jsou nezaopatřené děti, které mají nárok na podporu do doby, než dostudují. O odškodnění však pozůstalí většinou musí zabojovat, pokud se spokojí s částkou, kterou navrhuje pojišťovna, je kompenzace výrazně nižší,“ vysvětluje Beck.

Vindicia uvádí případ smrtelné nehody, kterou zavinil člen poškozené rodiny. Podle prvního návrhu se měli pozůstalí podělit o 1,4 milionu korun. S takovým ohodnocením své ztráty se však rodina nesmířila a s pomocí expertů bojovala o vyšší kompenzaci. To se podařilo - rozdíl mezi původně navrženou částkou a konečnou výší odškodnění se vyšplhal na 7 milionů korun.

 

Zdroj: www.odskodnime.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky