Technologie hlavního města Prahy získala licenci pro obchod s energiemi. V budoucnu by ráda propojila výrobu se spotřebou

Ilustrační foto THMP 

Technologie hlavního města Prahy získala licenci pro obchod s energiemi. V budoucnu by ráda propojila výrobu se spotřebou

Energetický regulační úřad udělil městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) na dobu 5 let licenci pro obchod s elektřinou a plynem. Primární motivací THMP stát se licencovaným obchodníkem je stabilní zajištění energií pro veřejné osvětlení a pro další technologické celky, které pro Prahu spravuje.

Lampy se sodíkovými výbojkami či LED světelnými zdroji spotřebují po celé metropoli společně zhruba 54 GW elektrické energie za rok, plynové lampy pak dalších 6 GW energií. MHMP dosud tuto spotřebu zajišťovala nákupem u třetích stran. Do budoucna by hlavní město Praha měla tuto spotřebu zajišťovat napřímo prostřednictvím vlastní městské společnosti. „Přistoupili jsme k vlastnímu zajišťování nákupu elektrické energie i plynu zejména pro veřejné osvětlení, abychom mohli v příštím roce elektřinu nakupovat napřímo od velkododavatelů nebo výrobců energií, a zajistit tím tak optimální balanci mezi nízkou cenou i riziky spojenými s dodávkami energií,“ uvedl předseda představenstva THMP Tomáš Jílek a dodal, že tím Praze v době extrémních výkyvů cen nabídne stabilní dodávky energií za přijatelné ceny.

Licence zároveň společnosti umožňuje v budoucnu propojit vlastní výrobní zdroje se spotřebou. V letošním roce totiž THMP začala s instalací prvních fotovoltaických elektráren na střechách budov v majetku hlavního města Prahy a uvažuje i o tom, že by se mohla stát aktivním investorem do těchto zelených zdrojů elektrické energie. Vyrobenou energii by pak v budoucnu ráda zužitkovala nejen například pro veřejné osvětlení, ale i pro napájení lamp s dobíjecími stanicemi nebo chod vlastních provozních středisek. Ambicí je také rozšíření portfolia zákazníků, kterým by mohla nabídnout kombinaci zkušeností technologického partnera a zároveň kvalifikovaného obchodníka s elektrickou energií. Zejména tam, kde bude možné energetické zdroje a spotřebiče kombinovat v tzv. komunitním způsobu provozování a zúčtování.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie