Kučera: Ceny nemovitostí padnou minimálně o 30 %, developeři zlevní také


Lidé se o propadu cen dozvídají až díky datům z katastru se zpožděním. Zatímco profesionální realitní makléři rozpoznají skutečný stav z každodenní praxe v podstatě ihned. Podle známého realitního makléře Tomáše Kučery je propad cen mnohem výraznější, než o jakém se veřejně mluví. „Reálný propad cen se dnes pohybuje naprosto běžně na úrovni 30 %,“ říká makléř, který už v roce 2018 předpověděl, že realitní krize přijde v roce 2022.

Ještě na začátku letošního roku bylo naprosto běžné prodat pražský panelákový byt 3+kk v původní stavu i za 7 milionů . Na podzim o takový byt nejeví zájem v podstatě nikdo. „Přichází lidé s hotovostí a nabízí 5 milionů korun. Snížení ceny o 25 %, aby se vůbec prodalo, je už dnes naprosto běžná praxe. My realitní makléři to vidíme v každodenní praxi,“ říká Kučera.

Podle něj jdou dolů i ceny luxusnějších nemovitosti. „Jde o úplně jiný typ zájemců, ale ve výsledku o úplně stejný dopad na realitní trh. Lidé, kteří se zajímají o byty na sídlištích odmítají platit loňské ceny, protože jsou si vědomi, jak je dnes těžké zajistit peníze na financování bydlení. Hypotéku získávají jen ztěží a o to více vybírají a samozřejmě tlačí na cenu,“ doplňuje s tím, že často dosáhnou svého, jelikož mají z čeho vybírat.

Pokud jde o luxusní byty či domy v řádu desítek miliónů korun, zájemci o takové bydlení podle Tomáši Kučery nejsou závislí na financování bankou. „Mají tzv. hotovost a tyto peníze často vydělali svými manažerskými a podnikatelskými schopnostmi, dobře se orientují a znají hodnotu peněz. V důsledku tlačí na cenu podobně, jako lidé se zájmem o byty na sídlištích. Jejich nabídky na koupi velmi často začínají na částce o 20 % nižší, než je nabídková cena majitele,“ popisuje Makléř.

V praxi to podle něj vypadá tak, že pokud se dnes prodá byt či luxusní dům, cena je nižší i o desítky procent. „Majitelé odmítající nový stav realitního trhu pak svou nemovitosti stále jen nabízejí a nabízejí a k nim přibývají další a další nabídky. Říkáme jim ležáky. Jinými slovy, co dnes vidíte na internetu v nabídce, jsou většinou jen zbožná přání majitelů nemovitostí. Čím déle budou čekat, tím méně za svou nemovitost dostanou,“ vysvětluje s tím, že propad cen potrvá a rozhodně to nepřejde během jednoho kvartálu.

Velkou diskutovanou otázkou jsou také ceny developerských projektů.  „Osobně sázím své boty, že i developerské projekty zlevní. Samozřejmě, že teď slyšíme od všech developerů, že ceny snižovat nebudou. Už jste někdy slyšeli od developera větu: Teď nekupujte, počkejte ještě tři měsíce, my pak budeme muset zlevnit? Jak jsem řekl už v roce 2018, realitní krize je periodicky se opakující jev a nevyhne se mu až na výjimky v podstatě žádný segment. A pokud developeři neoznámí plošné snížení cen u projektu, stane se najednou například, že dostanete kuchyňskou linku zdarma, dvě parkovací stání za cenu jednoho, vyšší standard za cenu nižšího a podobně. Je to tedy v důsledku sleva, která se ale navenek jako sleva netváří.

Realitní krize je tu, a její důsledky se plnohodnotně projeví až za několik měsíců. Praktický dopad má ale už nyní. A nevyhne se, až na výjimky, žádného segmentu realitního trhu,“ dodal Tomáš Kučera.






Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality