Diskuze o energetické krizi a možných řešeních

mzv.cz, 25.11.2022

Diskuze o energetické krizi a možných řešeních

25.11.2022 / 14:09 | Aktualizováno: 25.11.2022 / 14:18

Dne 23. 11. 2022 se na Velvyslanectví České Republiky v Helsinkách uskutečnil kulatý stůl na téma současné energetické krize a jejího řešení. Za finskou stranu se diskuse zúčastnil zástupce Ministerstva hospodářství a zaměstnanosti a ekonomičtí experti.

V rámci kulatého stolu vystoupili Riku Huttunen, ředitel energetické sekce Ministerstva hospodářství a zaměstnanosti, Matti Liski, ekonom a profesor Aaltovy univerzity, a Marita Laukkanen, vedoucí výzkumná pracovnice na Státním ekonomickém výzkumném institutu VATT a docentka ekonomie na Helsinské univerzitě. Diskuse se dále kromě zástupců českého velvyslanectví zúčastnili i velvyslanci Francie, Nizozemska, Německa, Norska, Polska, Rumunska a Španělska.

Hlavním tématem byla otázka, jak by se měla Evropské unie a evropské státy vypořádat se současnou energetickou krizí. V rámci diskuse byla probírána různá opatření, která by vedla ke snížení současných vysokých cen energií. Nejdiskutovanějšími opatřeními bylo snížení cenového stropu na trhu s plynem a elektřinou a snížení spotřeby energií. Účastníci kulatého stolu také diskutovali o tom, jakým způsobem by měli být podporováni spotřebitelé zasažení touto krizí. Ačkoliv Finsko není na plynu tolik závislé jako jiné evropské státy, energetická krize se jej týká zejména prostřednictvím vysokých cen elektřiny. Finsko je však na následující zimu poměrně dobře připraveno a dodávky energií, které před vypuknutím agrese vůči Ukrajině odebíralo z Ruska, se mu podařilo nahradit.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie