Kubík palivového dříví vyjde rekordně draho, na skoro 1100 korun. Kvůli energetické drahotě i odeznění kůrovcové kalamity

Cena palivového dříví z jehličnanů je nyní nejvyšší za posledních minimálně jedenáct let, vyplývá z dat ČSÚ. Během první tří čtvrtletí letošního roku činila cena palivového dřeva z jehličnanů průměrně 953 korun za metr krychlový (viz graf níže). Pokud bychom ale brali v potaz pouze třetí čtvrtletí, tedy měsíce červenec až září, činila jeho cena průměrně dokonce 1099 korun za metr krychlový.

V letošním třetím čtvrtletí byla tedy cena na více než dvojnásobku celoroční loňské úrovně (499 za metr krychlový), meziročně - oproti loňskému třetímu čtvrtletí - dokonce o 113 procent výše.

Důvodem rekordního růstu cen palivového dříví je plynová krize a odeznění kůrovcové kalamity. Plynová krize zdražuje plyn a elektřinu a zprostředkovaně vede k růstu cen také tuhých paliv, jako je uhlí nebo právě dřevo, protože lidé těmito tuhými palivy nahrazují právě plyn a elektřinu, jejichž zdražení je ještě dramatičtější.

Odeznění kůrovcové kalamity, jež vrcholila roku 2018, navíc způsobuje, že kalamitní napadené dřevo je již vytěžené. To omezuje nabídku palivového dřeva na trhu a rovněž tedy tlačí cenu nahoru. Růst cen palivového dříví bude pokračovat i ve zbytku letošního roku a v roce příštím, byt tempo růstu zmírní – dřevo už je tak drahé, že pro řadu zájemců přestává být cenově přijatelné.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie