Častější informování o spotřebě tepla a teplé vody začne platit od roku 2024. Pomůže majitelům a správcům nemovitostí

Od 1. ledna příštího roku začne platit novela zákona 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Novelu dnes již schválil Senát a zbývá tak pouze podpis prezidenta.

Ačkoliv novela bude účinná od příštího roku, její klíčové parametry vstoupí v platnost až od 1. ledna 2024. Týkají se především pravidelného měsíčního informování spotřebitelů o jejich spotřebě tepla a teplé vody. Tato povinnost se od uvedeného data bude zároveň vztahovat pouze na některé případy – konkrétně ty objekty, kde jsou již nainstalované měřiče a indikátory, které dokáží samostatně komunikovat na vzdálenost větší jak 250 metrů. Dále také na objekty, kde jsou již instalované sběrné komunikační uzly.

Naprostá většina tuzemských objektů však používá pro odečet takzvaný pochůzkový způsob. Pro ty bude povinnost pravidelného měsíčního informování spotřebitelů o jejich spotřebě tepla a teplé vody platit až od roku 2027. Novela zároveň umožní poskytování informací o spotřebě pomocí webového portálu, což by oproti fyzickému zasílání informací poštou mělo znamenat výraznou úsporu nákladů.

Odklad účinnosti novely zákona a schválená definice dálkově odečítaného zařízení poskytne majitelům a správcům nemovitostí dostatek času na přípravu a nebude je nutit demontovat stávající funkční zařízení, která dosud nedosáhla hranice své technické životnosti. Odklad účinnosti ale nebude příliš pozitivně vnímán v objektech, kde již byly instalovány komunikační uzly nebo instalovány měřiče a indikátory přenášející data prostřednictvím internetu věcí.

Pozitivní je, že novela zákona naplňuje požadavky evropské směrnice EED, kterou má Česká republika povinnost transformovat do české legislativy. Kromě toho novela zákona 67/2013 Sb. precizuje některá ustanovení na základě zkušeností rozúčtovacích firem, přináší větší konzistenci s prováděcí vyhláškou či rozšiřuje vyúčtování o údaje, které vyžaduje směrnice EED.

Petr Holyszewski, vedoucí technického oddělení MaR společnosti Enbra





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika