Nepřítel životního prostředí, kterého si mnozí „chováme“ doma

Redakce, 6.12.2022
Nepřítel životního prostředí, kterého si mnozí „chováme“ doma

Životní prostředí má spousty nepřátel. Mezi ty, o kterých se příliš nemluví, a přitom s nimi denně přicházíme do styku, patří tiskové kazety a tonery. Po použití totiž často končí v koši, namísto toho, abychom je poslali k recyklaci nebo renovaci a vrátili je zpět do oběhu. Na skládkách jich tak každý rok přibude až 375 milionů. Společně s těžce rozložitelnými plasty a kovy z nich navíc může unikat zbytkový inkoust a tonerový prášek, který znečišťuje jak ovzduší, tak i půdu.

Kam s tiskovým tonerem nebo kazetou poté, co je spotřebujeme? Odpověď na tuto otázku pravděpodobně nezná spousta z nás. Vypovídají o tom údaje ze studie Výzvy a rostoucí trendy v recyklování tonerového odpadu: Revize. Podle nich se každoročně recykluje nebo renovuje pouze 20 až 30 procent tiskových kazet a tonerů. Zbytek, který představuje 375 milionů kusů, skončí na skládkách.

Co se stane s tonerem, když ho nedáme recyklovat?

Je třeba si uvědomit, že pokaždé, kdy vyhodíme tiskovou kazetu nebo toner do směsného odpadu, přidáme matce přírodě kovy, nebezpečný zbytkový tonerový prášek a 637 gramů plastů, se kterými se musí popasovat.

Nejsnazší cestou, jak se takovému znečišťování vyhnout, je dát toner k renovaci. Tím, že ze své tiskárny použité náplně vytáhnete a předáte odborníkům, nejenže uchráníte ekologii před zbytečným odpadem, ale dokonce jí pomůžete i snížením uhlíkové stopy. „Při renovaci tiskových kazet a tonerů ušetříme za každý jeden 958 g emisí CO2. Uhlíková stopa je při tomto procesu o 48 % nižší oproti výrobě tiskových náplní nových,“ říká Tomáš Mačuga ze společnosti ABEL, která se na renovaci tiskových kazet a tonerů specializuje.

Vyrobeno v Číně

Hlavním nepřítelem životního prostředí a dokonce i našeho zdraví jsou ve spojitosti s tonery a tiskovými kazetami především neoriginální tiskové náplně původem z Číny. Ta „bombarduje“ trh tzv. „kompatibilními tonery“, které sice stojí 10 % ceny originálních tiskových náplní, je to ale cena za to, že je často nelze renovovat nebo jednoduše recyklovat a také za to, že při tisku mohou kvůli nedostatečnému testování do vzduchu vypouštět nebezpečné látky.

Akreditovaná zkušební laboratoř pro emise Fraunhofer Wilhelm-Klauditz-Institute (WKI)  testovala čtyři různé značky kompatibilních tonerových kazet původem z Číny, které běžně putují do zemí EU včetně Česka. Podle Asociace renovátorů tonerů překročily dvě ze čtyř testovaných kazet stanovené emisní limity 1.mg uvolněného styrenu (karcinogen skupiny 2B) na hodinu tisku černým tonerem. Jedna o 21 % a druhá dokonce o 53 %.


Jak neplatit moc, ale zároveň chránit sebe i přírodu?

Nejsnazším způsobem, jak se vyhnout vdechování styrenu i kontaminaci půdy těžce rozložitelnými látkami je předat tiskové kazety a tonery k certifikovaným renovátorům. „Když dáte použitou originální tiskovou kazetu nebo toner k renovaci, předejdete i úniku tonerového prášku a zbytků inkoustů do přírody. Naši zaměstnanci při renovaci původní tonerový prach z odpadních nádobek odsávají pomocí tzv. cyklonových odlučovačů a průmyslových filtračních jednotek s automatickou regenerací přímo z výrobních pracovišť,“ popisuje Mačuga, jehož společnost od svého založení zachránila devět milionů tiskových náplní před skládkou.

Renovované tonery si pak můžete zakoupit až o 30 % levněji než ty originální a tisknout s čistým svědomím, že zbytečně neohrožujete životní prostředí ani své zdraví.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky