Vláda schválila návrh nařízení, který stanovuje výpočet odvodů z nadměrného příjmu výrobců elektřiny

mpo.cz, 7.12.2022
Vláda schválila návrh nařízení Ministerstva průmyslu a obchodu, který stanovuje způsob určení výše nadměrného příjmu z prodeje vyrobené elektřiny. Určila tak mechanismus, podle kterého se stanoví výše příjmu na základě čistých tržeb z prodeje vyrobené elektřiny včetně vlivu zajišťovacích obchodů. Odvody navazují na stropy tržních příjmů podle druhu použitého zdroje energie. Jedná se další krok vlády, jak pokrýt výdaje státu v kontextu pomoci s vysokými cenami energií.

„Návrh nařízení vlády stanovuje způsob výpočtu nadměrného příjmu výrobce elektřiny, na který se platí odvod z nadměrných příjmů ve výši 90 % podle energetického zákona,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Zavedení vnitrostátní úpravy je nutné pro to, abychom mohli odvod z nadměrných příjmů realizovat. Ten bude určen na pokrytí výdajů na pomoc pro domácnosti a firmy s vysokými cenami energií.“

Uplatnění odvodu z nadměrných příjmů výrobců elektřiny navazuje na stanovení stropů tržních příjmů výrobců v závislosti na druhu použitého zdroje energie. Právě s těmito stropy pracuje návrh nařízení ve svém výpočtu nadměrného příjmu. „Při výpočtu může nastat situace, kdy daný výrobce elektřiny nadměrného příjmu nedosahuje a odvod se tak neuplatní,“ říká náměstek pro energetiku René Neděla.

Výrobci prodávají elektřinu postupně na velkoobchodním trhu tak, aby zajistili přiměřené uplatnění své produkce. Postupně prodávají i na několik let dopředu a zajišťují tak rozložení rizika cenových výkyvů. Vládní nařízení zahrnuje veškeré kontrakty nezávisle na typu vypořádání obchodu a charakteru plnění.

Novela energetického zákona, jehož součástí je zmíněný návrh nařízení, zavádí do českého právního řádu část nařízení Rady EU z 6. října 2022, které v mimořádné situaci řeší vysoké ceny energií. Vzhledem k návaznosti na toto nařízení Rady byl návrh nařízení projednán ve zkráceném meziresortním připomínkovém řízení.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie