Přes Vánoce tradičně přibývají zažívací potíže psů. Jak jim předcházet a jak je řešit?

Redakce, 17.12.2022

Průjem, zvracení či zácpa patří mezi běžné potíže našich čtyřnohých parťáků. Často bývají na vině chyby ve stravování psa – třeba i to, že se s chlupáčem podělíte o vánoční cukroví. Cukr je přitom pro psy nevhodný a může jim přivodit právě i zažívací potíže. Jak řešit akutní průjem či zácpu? Jak těmto problémům předcházet? Prevence se rozhodně vyplatí, stejně jako návštěva veterináře, pokud obtíže přetrvávají.

Zažívací potíže se čas od času nevyhnou snad žádnému psovi. Nejčastěji je potrápí průjem a zvracení, běžná je i zácpa. Kromě evidentních projevů těchto problémů, tedy řídké stolice, zvracení či obtíží při vyprazdňování, majitele na problémy nejčastěji upozorní změna nálady jejich chlupáče: pes je pasivní, skleslý, odmítá potravu, zůstává zalezlý na pelechu a podobně. „Někdy opravdu stačí nechat jej odpočinout si a ‚dopřát‘ mu krátkou hladovku, pokud ale potíže přetrvávají, není dobré brát je na lehkou váhu a raději vyrazit k veterináři,“ radí Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a věnuje se také osvětě v péči o zvířecí parťáky.

Zácpa – jak ji řešit a jak jí předcházet

Zácpa u psa se projevuje sníženou možností až nemožností vyprázdnit se. Výkaly se poté hromadí v tlustém střevě, což psovi způsobuje nemalé bolesti. Pokud k vyprázdnění se dojde, exkrementy bývají malé a tvrdé, případně obalené hlenem či krví. Akutní zácpa je nepříjemná, ale po zlepšení stavu obvykle nezanechá následky. Chronická zácpa je pak poměrně závažným problémem – zůstane-li neléčena, může dojít k poškození střevního svalstva a střevní peristaltika může zcela zaniknout. U déle trvající zácpy je tedy nutné navštívit veterináře a nasadit léčbu – pokud potíže s vyprazdňováním do dvou dnů neodezní, zamiřte k veterináři, který psovi uleví projímadlem nebo klystýrem. Je-li váš čtyřnohý parťák pojištěn, nemusíte se navíc bát, že pomoc veterináře zatíží rodinný rozpočet.

U akutní zácpy je možné pokusit se psovi ulevit i bez odborné pomoci. Snažte se do něj dostat co nejvíce tekutin, zkuste mu společně s krmivem podat rostlinný nebo lososový olej (jednu lžíci na 5 kilogramů hmotnosti) či vhodnou vlákninu: strouhanou syrovou mrkev, spařené ovesné vločky nebo třeba lněné semínko.

Zácpu psovi může přivodit pozření cizího tělesa, nejčastěji jsou ale příčinou chyby ve stravování: krmení kostmi, malý příjem tekutin, časté krmení stravou s vysokým nebo naopak příliš nízkým obsahem vlákniny. Přispět k zácpě může i omezený pohyb nebo dehydratace. „Základem prevence je tím pádem kvalitní, vyvážená strava s dostatečným obsahem vlákniny, pravidelný pohyb a také dostatečný příjem tekutin. Měli byste mít přehled, kolik misek vody váš pes denně vypije,“ uvádí Bedřich Synek ze společnosti PetExpert.

Průjem – pozor na cukr

O průjmu u psa hovoříme v případech, kdy pes vyprazdňuje řídkou stolici a častěji než třikrát za den. Kromě časté a řídké stolice může vašeho psa při průjmu potrápit i bolest břicha, snížená chuť k jídlu, malátnost, plynatost nebo bublání ve střevě. Jednodenní průjem nebývá problém, trvá-li dva dny a déle, je potřeba navštívit veterináře. Obezřetně je také potřeba postupovat u štěňat, starých psů a v případě, že se v průjmové stolici objeví krev. Neřešený dlouhodobý průjem může vést k dehydrataci psa či dalším závaznějším problémům.

Průjem může mít mnoho příčin od přechodu na jiné krmivo až po vážnou nemoc či infekci. Vyvolat jej může pozření cizího tělesa nebo zkažené stravy, alergická reakce, virová infekce i paraziti jako tasemnice nebo škrkavky. „S ohledem na blížící se vánoční svátky se rovněž hodí připomenout, že průjem i zvracení může u psů vyvolat cukr, proto se s pejsky rozhodně nedělte o vánoční cukroví. A už vůbec ne, pokud je v něm kakao, čokoláda, rozinky nebo náhradní sladidlo xylitol – tyto potraviny jsou pro ně vysoce toxické,“ varuje Bedřich Synek.

Při průjmu by měl majitel ihned naordinovat psovi hladovku a snažit se, aby hodně pil. Lze sáhnout i po přípravcích jako Zoosorb nebo Attapectin, které mohou pomoci průjem zastavit. Použít je možné i „lidské“ pomocníky jako Smecta nebo živočišné uhlí. Hladovka by měla u dospělých větších psů trvat 24 hodin, u menších 12 hodin. Poté je dobré dodržovat ještě nějakou dobu dietu: ideální je rozvařená rýže a libové krůtí maso. Dietu by měl pes mít až do chvíle, kdy bude jeho stolice opět normálně zformovaná. Pokud průjem přetrvává nebo se psův stav horší, neváhejte s návštěvou veterináře.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky