Pepper burger s fazolovým steakem, kořeněné brambory s kari a kurkumou od Miluše Makó

Tento recept není určen jen pro vegany či vegetariány, pochutnají si na něm zaručeně všichni. Pokud máte více času a chcete si s jídlem opravdu pohrát, určitě si upečte i svoje bulky. Jídlo tím dotáhnete k dokonalosti a každý chuť domácího pečiva zaručeně ocení.
Suroviny na burger
1 plechovka červených fazolí
1 balení uzeného tempehu
1 cibule
3 stroužky česneku
hořčice
sojová omáčka Kikkoman
25 g Kampotský pepř fermentovaný
150 g veganské mozzarelly
olivový olej
veganská majonéza Vayo Naise
červené zelí
sůl
červená cibule
nakládané okurky
bylinky
1 citron
Fazole scedíme a vodu si necháme na povolení směsi, tempeh rozdrobíme a opečeme na oleji, ke konci zalijeme sojovou omáčkou, fazole lehce rozdrtíme, klidně v silném sáčku válečkem. Do mísy dáme opečenou cibulku, přidáme česnek, hořčici, tempeh a fazole. Vznikne nám hustá hmota, do které vmícháme nastrouhaný sýr, celé kuličky fermentovaného Kampotského pepře. Pokud je směs příliš hustá stačí povolit nálevem z fazolí a lehce spojit kukuřičnou moukou. Tvoříme burgery, které pečeme v troubě na pečícím papíře potřené lehce olejem do zlatova.
Suroviny na bulky
600 g hladké mouky
340 g rostlinného mléka nebo poloviční dávku mléka a fresh z řepy
21 g čerstvého droždí
55 g olivového oleje
15 g cukru krystal
10 g soli Fleur de Sel La Plantation
semínka na posypání bulek
Suroviny na batáty
batáty
kurkuma La Plantation
Khmerské červené kari La Plantation
Z droždí, rostlinného mléka a cukru necháme vzejít kvásek, pak hněteme i s moukou, solí a olejem na hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Pak tvoříme bulky asi 100 g a před pečením je potíráme vodou s trochou solamylu, aby nám nepopadali semínka a sypeme sezamem. Pečeme na 240 °C asi 8 minut a pak dopékáme na 180 °C asi 7 minut. Vychladlé bulky rozkrojíme a opečeme, potřeme majonézou, naplníme lehkým salátem z cibule, červeného zelí, který ochutíme jen solí, drceným pepřem a citronovou šťávou. Položíme fazolový burger, rajčata a okurky. Podáváme s batáty pečenými se zálivkou z kurkumy a kari. Koření rozmícháme v olivovém oleji, přidáme sůl a upečeme v troubě do zlatova spolu s drceným česnekem.
Recept připravila šéfkuchařka Miluše Makó.Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Nejčastější chyby při rekonstrukcích? Buřinka přináší odpovědi přímo z terénu
- Spojením společností SOLIDSUN a SOLARINVEST vzniká nejsilnější dodavatel energetických řešení v Česku. Nově působí pod značkou PREsolidsun
- Jak zařídit chalupu? 5 praktických tipů a realizace designérky
- Červenec přinese nová pravidla pro zdanění prodeje pozemků
- Tuzemská spotřeba elektřiny za rok 2024 klesla na hodnotu 67,2 TWh - Roční zpráva o provozu elektrizační soustavy ČR pro rok 2024
- Celková roční spotřeba zemního plynu v ČR dosáhla hodnoty 6 767 mil. m3, tj. 73 808 GWh - Roční zpráva o provozu plynárenské soustavy ČR za rok 2024