US - prodeje domů v listopadu klesly meziměsíčně o 7,7%. Meziročně jsou nižší o 35,4%. Ceny jsou meziročně o 3,5% vyšší a jsou rekordní


Podle statistik americké realitní asociace prodeje již existujících respektive starších domů v listopadu poklesly meziměsíčně o 7,7% na 4,09 milionu jednotek. Trh počítal s mírnějším poklesem směrem k 4,17 milionu jednotek. 10 pokles v řadě byl výraznější oproti obvyklému vývoji v tomto měsíci.

V meziročním srovnání byly ceny v listopadu nižší už o 35,4%, což odpovídá nejhorším údajům od listopadu 2010 při vynechání mimořádného "covidového" propadu z května 2020.

V listopadu bylo na trhu k mání 1,14 milionu domů, což představuje meziroční růst o 2,7%. Při současných podmínkách na trhu by tato zásoba vydržela 3,3 měsíce. V průměru starší domy zůstanou na trhu cca 24 dnů oproti 21 dni z října. Před rokem to bylo pouze 18 dnů. Plných 61% domů nalezne nové majitele do měsíce.

Nízký počet domů na trhu podporuje i nadále jejich cenu. Průměrná cena se drží na 370 700 USD, což je stále ještě 3,5% nad cenou před rokem. Zároveň je to nový historický listopadový rekord. Ceny starších domů rostou už 129 měsíců v řadě, což je nejdelší souvislý pohyb tímto směrem od začátku sledování dat v roce 1968. Plných 23% domů se ve finále prodá nad úrovní původní nabídkové ceny.

Regionálně došlo k poklesu počtu prodaných domů ve všech 4 hlavních krajích USA v čele se Západem, kde meziroční pokles dosáhl úrovně 46%.

Podíl prvně kupujících zůstal v listopadu na předchozích 28%. Před rokem to bylo 26%. Historicky tato skupina generuje cca 40% trhu.

Pokles prodejů zaznamenaly všechny cenové úrovně. Nejvíce o 41% meziročně klesly prodeje luxusních domů

Vladimír Urbánek

V „oboru" posledních více jak 20 let. Po několikaleté zkušenosti přímo z obchodování s cennými papíry se Vladimír Urbánek posledních více jak 15 let věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů.

Za důležité považuje především zkušenosti či spíše možnost srovnání s dobou ještě před poslední velkou krizí v letech 2008-9.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality