ČBA Hypomonitor: Banky loni poskytly hypotéky za 197 mld. Kč = -64%. Úroková sazba v prosinci zůstala u 6 %


Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 197 mld. , z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 mld. . Meziročně jde o propad kolem 60 %. V prosinci minulého roku byly poskytnuty hypoteční úvěry v objemu 7,8 mld. . Šlo o třetí meziměsíční nárůst v řadě, stále však pouze v řádech jednotek procent. V meziročním srovnání tak setrvává citelný propad, který se v prosinci zmírnil jen nepatrně z listopadových 84 % na 82 %. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování v prosinci dosáhla 5,98 %. Realizované úrokové sazby tak v posledních měsících vesměs stagnují stejně jako ty nabídkové. Pokles tržních sazeb na nejnižší úrovně od března minulého roku však předznamenává začátek jejich mírného snižování. Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.


Závěr minulého roku přinesl mírné zvýšení aktivity na hypotečním trhu

Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v prosinci loňského roku hypotéky v celkovém objemu 7,8 mld. . Ačkoli jde o nejvyšší hodnotu od srpna minulého roku, meziměsíční růst činil pouhých 6 % a ve srovnání s předešlými měsíci tak nejde o výraznější nárůst. Z meziročního pohledu tak zůstává propad nad 80 %, a v prosinci se pouze zmírnil z 84 na 82 %. Téměř 80% je pak i ve srovnání s prosincem roku 2020.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v prosinci dosáhl 6,62 mld.  po listopadových 6,3 mld. . Počet nově poskytnutých hypoték se pak zvýšil z 2 180 na 2 285, což představuje v kontextu minulých let stále velmi nízkou hodnotu. Obhlédneme-li výjimečný rok 2021, průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték se v roce 2020 pohyboval kolem 7 tisíc.

Průměrná velikost hypotéky v prosinci zůstala mírně pod hranicí 2,9 mil. .


Tabulka č. 1: Shrnutí objemu poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb za prosinec 2022

ČBA Hypomonitor prosinec 2022

Pramen: ČBA Hypomonitor

Za celý rok 2022 propadla aktivita na hypotečním trhu o 64 %

Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 197 mld. , z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 mld. . Meziročně se tak jedná o propad ve výši 63,6 % v případě všech hypoték, a 57 % v případě skutečně nově poskytnutého objemu. Ačkoli rok 2021 byl z pohledu aktivity na hypotečním trhu výjimečný a meziroční propad v roce 2022 byl očekávatelný, aktivita na hypotečním trhu byla v loňském roce téměř o 40 % nižší i ve srovnání s rokem 2020. A to je potřeba brát v potaz i skutečnost, že první polovina minulého roku byla ještě relativně silná a teprve druhé pololetí roku 2022 ukázalo, jak citelně hypoteční trh slábne.


Česká bankovní asociace

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 35 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankovní federace a EMMI.

Více informaci na: www.cbaonline.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality