Ptáky přikrmujte jen do krmítek. Kvůli ptačí chřipce buďte opatrní, panika ale není vůbec na místě

olomouc.eu

Ptáky přikrmujte jen do krmítek. Kvůli ptačí chřipce buďte opatrní, panika ale není na místě

18. ledna 2023 (st)

V souvislosti s výskytem ptačí chřipky se na odboru životního prostředí olomouckého magistrátu začínají scházet nejrůznější dotazy občanů. Na ty nejčastější z nich i na to, jak správně během zimy přikrmovat ptáky ve městě, odpovídá vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka:

Je vhodné přikrmovat ptáky ve městě, když se tím v době výskytu ptačí chřipky ještě zvyšují jejich počty na jednom místě?

Strach z nákazy od volně žijících ptáků při dodržení běžné hygieny je naprosto zbytečný. Ale přikrmování volně žijících ptáků v zimě musí být do k tomu určených krmítek, nikoliv pokládáním zbytků pečiva a jídel do zeleně, nebo na zídky kolem nádob na odpady. Ne, že by to bylo rizikové z pohledu nákazy ptačí chřipkou, ale touto formou přilepšujeme holubům a potkanům. Nešťastné je i umísťování lojových koulí v síťkách na stromy a keře, protože ptáci se do sítěk mohou zachytit drápky, snaží se osvobodit, pohybem se spíš do síťky zafixují a hynou. Nehledě k tomu, že lákavě vonící spadenou síťku na zem může pozřít i pes. Lojové koule jsou výborné, když jsou bez síťky vhozené třeba se slunečnicí do krmítka. Opravdu není jediný důvod, proč do krmítek ptáky nepřikrmovat, nebo krmítka odstraňovat. Ano, ptáci nemají hranice, neznají omezení pohybu, zpráva o výskytu ptačí chřipky se záběry, na kterých jsou lidé v ochranných oblecích odchytávající ptáky v chovech, nepůsobí příjemně, ale chovejme se prosím rozumně a nevyhánějme volně žijící ptáky z města.

Co dělat při nálezu uhynulých ptáků na veřejně přístupných místech ve městě?

Hlavně se jich nedotýkat a nahlásit místo nálezu Městské polici Olomouc na linku 156. To platí i pro nálezy zraněných či zjevně nemocných ptáků.

Ale při nálezu pěti a více uhynulých ptáků nebo i jednotlivých uhynulých vodních ptáků nebo dravců je třeba kontaktovat Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj.

Existují vůbec účinné metody k snížení počtu holubů?

Z dlouholeté praxe mohu potvrdit, že se vyplatí odchyt holubů do speciálních zařízení, což pro odbor životního prostředí včetně jejich likvidace zajišťuje oprávněná osoba. Hlavně je ale potřeba holuby ve městě nekrmit.

| Poslední úprava: 18. ledna 2023 (st)



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky