Tři tipy, jak sníst více ovoce a zeleniny. Nejen v zimě

Redakce, 25.1.2023

V létě si užíváme čerstvě dozrálé ovoce a zeleninu plnými hrstmi, zatímco v zimě představuje konzumace stejného množství skutečnou výzvu. Namísto lehkých salátů toužíme po tučných, hřejivých pokrmech. Navíc není tak pestrý výběr a v čerstvé sezónní zelenině převládá hlavně ta kořenová. Variantou je nakládaná nebo fermentovaná zelenina, její specifická kyselá chuť však nemusí vyhovovat každému. Jak do sebe tedy v chladných měsících dostat doporučené množství vitamínů? Odpovědí jsou šťávy, polévky či oblíbené smoothie .

Dodá vitamíny a ještě zahřeje

Krémové zeleninové polévky jsou na zimu to pravé. Vaše tělo díky nim přijme dostatek vitamínů a ještě vás dokonale zasytí a zahřejí. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu. Vybranou zeleninu stačí nakrájet na kostky, zalít vývarem a jakmile je uvařená doměkka, rozixovat v dokonale hladký krém. S přípravou zeleninové polévky vám pomůže stolní mixér, který má speciální program na přípravu polévek. Díky systému nožů, který při plném výkonu dosahuje rychlosti 300 km/hod, máte jistotu perfektně rozmixovaných surovin. Výsledkem je lahodná polévka bez jakýchkoli kousků vařené zeleniny, jež mnohdy nechutná dětem, ani dospělým.

Sklenka plná ovoce

Jak do sebe v zimě dostat několik jablek naráz? Vypijte je. Rozhodně ale nemáme na mysli calvados. Místo destilačního zařízení raději použijte odšťavňovač. Velký plnicí otvor umožňuje vkládat celé ovoce či zeleninu. Motor s technologií lisování zastudena šetrně vymačká z plodů veškerou šťávu, aniž by přišla o své prospěšné látky a vitamíny. Nápoji tak zůstávají nejen všechny nutriční vlastnosti daného ovoce či zeleniny, ale také plná vůně, chuť a barva. Tenhle mošt si dáte s radostí, klidně několikrát denně. Ostatně, s nádobou o objemu dva litry si můžete připravit dostatek šťávy do zásoby.

 

Recept:

Cantaloupe Loop


Na 500 ml / 2 porce

Ingredience:
3 středně velké oranžové mrkve

1/2 šálku oloupaného a nakrájeného melounu Cantaloupe

1/2 oloupaného pomeranče

3 řapíkaté celery bez lístků

1 středně velký pastinák

4 cm kousek zázvoru

Postup:
Řádně omyjte všechny suroviny a zpracujte je pomocí odšťavňovače, suroviny pravidelně střídejte.

 

Zdroj: sagecz.cz







Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně