Rychlejší stavební povolení i díky digitalizaci. Spolupracovat na ni budou Ministerstvo pro místní rozvoj a Národní centrum Stavebnictví 4.0 na ČVUT

mmr.cz, 30.1.2023

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš podepsal memorandum o spolupráci mezi MMR a Národním centrem Stavebnictví 4.0, které je součástí Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Nové partnerství má za cíl přispět k rozvoji informačních technologií ve stavebnictví.

Stavebnictví představuje ve všech vyspělých evropských zemích velkou část ekonomiky, zároveň je ale jedním z nejméně digitalizovaných sektorů. V tomto ohledu už nesmí dál zůstávat stranou. Rozvoj digitalizace napříč všemi odvětvími je jednou z hlavních priorit vlády i mou osobní,” řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš před podpisem memoranda.

Spolupráce mezi MMR a Národním centrem Stavebnictví 4.0 je odpovědí na dlouhodobý nedostatek komunikace mezi jednotlivými aktéry v oblasti digitalizace stavebního průmyslu. V rámci vzájemných konzultací a výměny informací přispěje k propojení státních orgánů s výzkumníky i stavebními firmami.

„V Ministerstvu pro místní rozvoj získává Národní centrum Stavebnictví 4.0 silného partnera, se kterým bude moci konzultovat a prosazovat potřebné změny v oboru s takovým inovačním potenciálem, jako je stavebnictví,“ řekl k podpisu memoranda Ondřej Velek, ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT, v jehož rámci Národní centrum Stavebnictví 4.0 působí.

V průběhu panelové diskuse ministr Bartoš informoval, jakými způsoby Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje výstavbu dostupného bydlení. V této souvislosti představil plánované nástroje jako například investice z Národního plánu obnovy ve výši 8 miliard korun nebo dotační tituly, které zajišťuje Státní fond podpory investic.

Důležitým tématem byla také novela stavebního zákona, která by v březnu měla projít ve Sněmovně druhým a třetím čtením. Jejím hlavním cílem je ponechání rozhodování v daném území při plnění pevně stanovených lhůt a zachování veřejného zájmu. Například pro stavebníka rodinného domu je to 30 dnů s maximálním prodloužením na 90 dnů. Klíčovým prvkem celého procesu povolení stavby od podání žádosti, dokumentace, přes posouzení dotčenými orgány, až po vydání vlastního povolení stavby je digitalizace.

“Není to samozřejmě pouze o digitalizaci stavebního řízení a územního plánování, ale i o navazujících krocích a digitalizaci vlastní výstavby,” dodal Bartoš. Do budoucna ministerstvo počítá například se zavedením datového standardu staveb (BIM). Jde o digitální model objektu, který obsahuje všechny jeho důležité charakteristiky a informace. Využití najde, jak během přípravy stavby, tak během jejího užívání.
Rychlejší stavební povolení i díky digitalizaci. Spolupracovat na ni budou Ministerstvo pro místní r


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality