Láska je kreativní - nechte se inspirovat tipy Macramé

Redakce, 10.2.2023
nástěnka Marcamé

3 x macramé inspirace z Manumi na valentýnské maličkosti pro vaše blízké

Únorový svátek lásky se u nás zabydlel ať chceme nebo ne. I přes mrazivý měsíc, kdy příroda ještě dospává, je oslava lásky prvním náznakem bujného jara. Pojďme do ní vložit trochu tepla našich šikovných rukou. Nezapomínejte, že láska je kreativní! Místo kupovaných bonbónů, zkuste ručně vyrobené maličkosti – ty potěší i zarytého vyznavače Prvního máje! S macramé stylem nešlápnete vedle – pro partnera malý vzkaz do kanceláře, domů nástěnku na společné fotky nebo srdce s květinami a minerály.

Vyrobte svým blízkým něco, co jim rozzáří oči a zpříjemní den nejen na Valentýna a užijte si sami tvůrčí čas. Na blogu Manumi i v sekci návodů pak najdete hromadu další inspirace k tomu, kterým směrem by se vaše fantazie a ruce měly vydat. Potřebujete-li trochu popostrčit a nebo se třeba doptat na radu, Manumi vám je vždy k dispozici také na Facebooku nebo Instagramu. Zde se také můžete podělit s ostatními o výsledky své práce.

Přinášíme vám k Valentýnu tři skvělé a nenáročné návody na výrobu láskyplných maličkostí, které snadno svedete doma vytvořit.

Tajný vzkaz v kanceláři? Milé macramé srdce z kancelářské sponky

Malinké nenápadné pletené srdce můžete připnout na obal notebooku, diáře nebo zastrčit do kapsy. Tuto milou pozornost vyrobíte za pár minut.

Potřebný materiál:

1 kancelářská sponka

1,5 m stáčené macramé příze

Nůžky

Postup výroby: Kancelářskou sponku mírně ohneme do tvaru srdce. Připravíme si přízi, kterou rozpůlíme, aby byla tenčí. Základním upevňovacím uzlem připevníme přízi ke sponce tak, aby jeden konec příze byl cca 5 cm dlouhý, druhým budeme oplétat sponku. Tvoříme uzlík za uzlíkem. Po opletení celého srdce spojíme oba volné konce příze a zauzlujeme. Stačí už jen připnout na to správné místo, kde si tichého vzkazu všimne obdarovaný.

Nástěnka na společné vzpomínky nezevšední

Jednoduchá macramé nástěnka zabere trochu více času k tvoření, ale za to jen tak nezevšední. Je pěknou dekorací a může být hezkým dárkem, který připomene nejhezčí společně strávené chvíle s rodinou, dětmi či přáteli.

Potřebný materiál:

Macramé příze stáčená 3ply 3 mm

Očištěný klacek/ tyč

Macramé příze stáčená 1,5 mm v různých barvách na lístečky

Dekorační dřevěné kolíčky

Nůžky

Hřebínek na macramé

Lak na vlasy

Tavná pistole

Postup výroby:

1. Připravíme si dva očištěné klacky/ tyče. Mohou být ošetřené mořidlem. Na velikost nástěnky cca 40 x 40 cm budeme potřebovat 5 kusů příze o délce 1,5 metru, které základním upevňovacím uzlem upevníme k jednomu z klacků.

2. Následně pomocí klasického uzlíku tvoříme pomyslnou síť nástěnky.

3. Pokud máme připravenou celou síť, obrátíme nástěnku zadní stranou nahoru a připevníme spodní klacek tak, aby uzlíky vznikly právě na zadní části nástěnky a nebyly vidět. Zastřihneme konce příze a můžeme zpevnit tavnou pistolí.

4. Vytvoříme dekorační macramé lístečky z barevné příze. Na středovou přízi navazujeme uzlíky do požadované délky výsledného lístečku (Podrobný návod na tvorbu macramé lístků  naleznete na webu Manumi.cz)

5. Lístečky rozčešeme hřebínkem, vytvarujeme lísteček a zafixujeme lakem na vlasy. Zopakujeme i z druhé strany. Po zaschnutí laku vytvarujeme nůžkami požadovaný tvar lístečku a lístky upevníme přivázáním na nástěnku.

6. Pomocí kolíčků pak připevníme k nástěnce naše fotografie a vzpomínky. A můžete pověsit na dobře viditelné místo v domě nebo bytě.

tipy na výrobu 

Srdce se sušenými květinami a minerály

A co potěšit sami sebe novou jemnou macramé dekorací s květinami a kouzelnými minerály, které můžete vybrat podle jejich bohaté symboliky. Dekorovat můžete klasickými slaměnkami nebo třeba vonnou sušenou levandulí nebo jinými bylinami podle toho, na co máte zrovna náladu. Minerálů nalezneme velký výběr – pro dekoraci srdce se hodí tromlovaný minerál, tedy malé vyleštěné hladké kousky minerálů živých barev.

Potřebný materiál:

Macramé příze 3 mm

Kovový rám srdce na macramé

Slaměnky nebo jiné dekorativní květy

Tromlovaný minerál

Nůžky

Tavná pistole

Postup výroby:

1. Připravíme si dva kusy příze dlouhé 6 m. V polovině jejich délky podložíme základ srdce tak, aby na jedné straně byly 3 konce příze a na druhé pouze jeden.

2. Začneme plést plochý uzel (podrobný návod na plochý uzel naleznete na webu Manumi.cz) a pokračujeme po celém obvodu srdce.

3. Konce ustřihneme, svážeme a upevníme tavnou pistolí.

4. Nyní srdce dekorujeme sušenými nebo jinými květy a úlomky minerálů, které připevňujeme pomocí tavné pistole. A už jen pověsit na vhodné místo.

 

Zdroj: Manumi



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky