Štěstí spočívá v maličkostech

Možná, že se v životě až příliš často upínáme na velké události, na které se těšíme. Je to ale jako bychom radost odkládali až na později. Život je totiž hlavně o maličkostech, které společně tvoří ty velké celky. Byla by škoda nechat drobné radosti všedních dní proklouznout mezi prsty. Neberte je jako samozřejmost. Umět se radovat z maličkostí je vlastně velká věc.

Jak praví klasik: zkuste si užívat malých věcí, protože když se ohlédnete zpět, nejspíš zjistíte, že byly velké. Učte se krok po kroku a ono to půjde. Život bude určitě zábavnější a vy šťastnější.

 

1. krok: Zjistěte, co vám dělá radost, a věnujte se tomu

Štěstí má spoustu významů. Co znamená štěstí právě pro vás? Jsou to večeře v restauraci, procházky v přírodě, čtení knih, hudba nebo prostě chvíle odpočinku? Ať už je to cokoliv, zařaďte to do svého života tak často, jak to jen půjde. Prospěje vám to.

 

2. krok: Dívejte se na svět očima dítěte

Děti jsou těmi nejlepšími učiteli, když přijde na umění radovat se z maličkostí. Inspirujte se těmi svými nebo se vraťte zpět do vlastního dětství. Pamatujete si, jak jste začali poznávat svět? Stavěli jste hrady z písku. Skákali z kaluže do kaluže. Chodili bosí. Stavěli bunkry z dek a četli potajmu s baterkou. Po dobrém jídle jste šťastně olízli zbytky dobroty na talíři, puse a prstech.

 

3. krok: Zapisujte si svoje denní setkání se štěstím

Včerejšek je minulostí, zítřek je záhadou a dnešek bude pryč dříve, než řeknete švec. Každodenní radosti až příliš často zmizí z naší mysli. To ale můžete snadno změnit.

 

Začněte si psát, co vás přes den potěšilo. Po čase si tak uvědomíte, kolik krásných věcí se člověku může během života přihodit. Nakreslilo vám vaše dítě kouzelný obrázek? Přistál na vašem okně motýl? Povedl se vám ten nejlepší vlastnoruční dort pro někoho, na kom vám záleží?

 

Proč čekat na velké okamžiky, jako jsou Vánoce, zasnoubení, nový byt nebo povýšení v práci? Možná namítnete, že pro samou práci už nemáte na radost čas. Tak to ale není. Stačí malé krásné okamžiky přivolat. A každodenní hektický život si zjednodušit.

 

Foto: Gorenje



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně