Kde se daří vracet děti z dětských domovů do jejich rodin - Soukromý dětský domov SOS 92

Kde se daří vracet děti z dětských domovů do jejich rodin

V Dobříši hovořila o zkušenostech domova řediteleka Tereza Jandová (druhá zleva)
(28.2.2023)

Pardubický kraj se dlouhodobě zabývá transformací péče o ohrožené rodiny a děti. Zkušenosti dobré praxe k tomu čerpá ze zahraničí, například z Nizozemska nebo Islandu, ale také ze zařízení u nás, kde jsou v této oblasti v něčem napřed. Takový je například Soukromý dětský domov SOS 92, který nyní sídlí na několika místech ve středočeské Dobříši. Inspirovat se tam zajeli zástupci kraje včetně radních pro sociální péči a neziskový sektor Pavla Šotoly a školství Josefa Kozla i několika ředitelů krajských dětských domovů.

„Dětské domovy v Pardubickém kraji se za posledních osm let výrazně proměnily. Jako jediný kraj v republice jsme prosadili, že do transformace vstoupila všechna naše zařízení pro ohrožené děti. Znamenalo to nejen hledat a vytvářet pro děti a jejich pečovatele komunitní bydlení podobné rodinnému, ale hlavně měnit mnoha lety zajetý způsob péče. A tam naše cesta stále pokračuje,“ řekl Pavel Šotola k současnému stavu transformace.

Dobříšský dětský domov je výjimečný tím, že má třikrát větší procento dětí, které se mohou vrátit do své vlastní rodiny, než je celostátní průměr. „Právě na práci s rodinou jsme se sem přijeli podívat. Jsem rád, že se s tím mohli seznámit i naši ředitelé a slyšeli konkrétně, jak to funguje, a že i případy zprvu nepravděpodobné se mohou časem při trpělivém a správně cíleném úsilí vyřešit,“ sdělil Josef Kozel.

I já mám mámu

Ředitelka dětského domova Tereza Jandová představila hostům projekty, které zde pomohly: „Jsme dětský domov, který chce být partnerem rodičů, jež se nedokáží nebo nemohou starat o své děti. Jsme dětský domov, který si stojí za tím, že dítě svou rodinu potřebuje a má na ni právo,“ říká v projektu I já mám mámu. Ten je zaměřený na podporu a udržení vazby mezi rodičem a dítětem v zařízení. Podstatou projektu je rozšíření pracovního týmu o terénního sociálního pracovníka, který rodinám pomáhá s vytvářením bezpečného prostoru pro jejich děti. Snaží se o co nejčetnější bezpečný kontakt mezi dítětem a jeho rodinou, mapuje možné zdroje i v širší rodině a pomáhá rodinám s převzetím dítěte do své péče.

Vím, kdo jsem

Dalším příkladem je projekt Vím, kdo jsem. Vychází ze skutečnosti, že děti žijící mimo vlastní rodinu mají problémy s identitou. Proto, aby děti dobře zvládly zpracovat traumata, která v rodině zažily a zároveň traumata ze separace, je nutné je terapeuticky ošetřit, aby mohly vyrůstat ve zdravě sebevědomého člověka. K tomu domov využívá terapeuticky zaměřený přístup pracovníků a zážitkové pobyty.

Práce s rodinou je v kraji priorita

Dlouhodobým cílem transformace péče o ohrožené rodiny a děti v Pardubickém kraji je, aby se tolik dětí nemuselo rodičům odebírat. „Hledáme způsoby, jak ohroženým rodinám pomoct předtím, než situace dojde moc daleko. Až potom je dalším mezistupněm pěstounská péče a až nakonec dětský domov. V tom chceme sladit kroky i s orgány sociálně-právní ochrany dětí a nabídnout informace o nových možnostech také příslušným soudům,“ dodal na závěr Pavel Šotola.

obrázky

Prezentace zkušeností
Prezentace zkušeností
Prezentace zkušeností
Pohled do bytu jedné rodinné skupiny
Účastníci výměny zkušeností


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky