Zaizolováním lehkých příček minerální izolací snížíte přenos hluku až o 15 decibelů

Redakce, 1.3.2023
zdroj: URSA

Svět kolem nás je čím dál hlučnější, což se podepisuje na našem fyzickém i duševním zdraví. Dlouhodobé vystavení hluku totiž může vést k poruchám soustředění a spánku i k horší imunitě. Proto se stále více pozornosti věnuje vývoji a zdokonalování materiálů, díky nimž lze zajistit akustický komfort v místnostech. Jedním z nich je minerální izolace, která může výrazně zlepšit akustické vlastnosti lehkých příček, jež jsou díky svým přednostem v interiérech používány stále častěji. A ve spojení s minerální izolací dokážou snížit přenos hluku až o 15 decibelů.

Ochrana proti hluku patří mezi základní požadavky staveb. Je nutné ji však řešit včas a z komplexního hlediska celé stavby a výsledného přání majitele. Pokud chcete kvalitní zvukově-izolační materiál do příčky, je dobré u izolací porovnávat třídu zvukové pohltivosti - tedy míru, jak je izolace schopna pohlcovat dopadající zvuk. Minerální izolace vyrobené společností URSA mají nejvyšší třídu A, která zajišťuje maximální pohltivost zvuku. „Při vzduchové neprůzvučnosti nám jde o zamezení šíření hluku vzduchem, mezi místnostmi v objektu nebo mezi venkovním prostorem a vnitřní místností. Naproti tomu kročejová neprůzvučnost znamená schopnost materiálu izolovat hluk způsobený chůzí, během, pádem tělesa, zkrátka hluk způsobený pohybem předmětů po finální podlaze, schodišti apod.,“ vysvětluje Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA.

Lehké příčky s minerální izolací jsou ideálním řešením

V kancelářích, hotelech, školách ale i v domech a bytech se k rozdělení místností, vytvoření soukromých prostor nebo k vymezení trvalých či dočasných zón stále častěji používají lehké příčky. Jedná se o montované příčky ze sádrokartonu nebo jiných deskových materiálů, které mají ve srovnání s tradičními stavebními materiály, jako jsou cihly nebo beton, řadu výhod. „Jednou z hlavních předností je určitě úspora místa uvnitř místnosti – sádrokartonové příčky je možné při dosažení stejných akustických parametrů udělat tenčí než stěny zděné. To může vést k úspoře prostoru až o několik metrů krychlových. Navíc sádrokartonové příčky nezatěžují konstrukci, protože jsou lehké. Nespornou výhodou jsou také nižší náklady na stavbu a rychlost výstavby. V případě požadavku na změnu dispozice lze příčky snadno odstranit a postavit nové bez nutnosti zásahu do nosných konstrukcí stavby,“ vysvětluje Ing. Jana Kašparová, projektová specialistka pro ČR a technický servis ze společnosti Siniat a dodává: „V případě lehkých příček není třeba se omezovat ani co se týče tvarů podle konkrétních potřeb. Rozdělení místností nebo změna dispozice bytu či domu je tak mnohem jednodušší.“

„Mnoho lidí se obává, že lehké příčky nebudou splňovat požadavky na akustické vlastnosti, konkrétně na přenos zvuku mezi místnostmi. Praxe ale dokázala, že při správné montáži, vyplnění kvalitní zvukově-pohltivou izolací, sádrokartonové příčky dokonce v mnoha ohledech překonají příčky zděné,“ doporučuje architektka Vojancová. Kvalitní minerální izolace by tak měla být automatickou součástí výplně lehkých příček. Při její absenci nebo nekvalitní izolaci vznikají takzvané akustické mosty, jež zhoršují neprůzvučnost příčky. Nekvalitní izolaci poznáte tak, že není dostatečně pružná, nedrží v konstrukci anebo sesedá. Tím vzniknou zmíněné mosty, které způsobují mnohem větší šíření hluku. „Minerální izolace URSA  jsou výjimečně pružné. Díky tomu skvěle drží v konstrukcích, což zaručuje dokonalé vyplnění dutiny, a tak spolehlivě eliminují akustické mosty,“ říká architektka.

Jak získat dokonalé ticho?

„Pokud vás trápí hluk od sousedů, tj. stěna mezi vámi již stojí, nezoufejte. Zlepšit akustiku vaší zdi je možné snadno lehkou akustickou předstěnou, která se montuje před stávající zeď a působí jako dostatečná izolace,“ vysvětluje architektka Vojancová a dále pokračuje: „Zvuková energie se tak částečně přemění na tepelnou, hluk se sníží až o 6 decibelů a je pohlcen tlumicí vložkou.“ Do předstěny využíváme pružný, tuhý, zpracovatelsky velmi příjemný materiál, a to především URSA PUREONE USF 31 nebo URSA USF 35.

Pokud se příčka teprve buduje, je možné vložit kvalitní izolaci přímo do ní. „Do lehkých příček doporučujeme využít produktové skupiny URSA PUREONE nebo URSA GLASSWOOL, a to především URSA PUREONE TWP 37, URSA PUREONE TWF 37, URSA TWP 1 anebo novinku URSA TWF 1 FONO. Oproti příčkám bez izolace dochází ke snížení přenosu hluku až o 15 decibelů,“ vysvětluje Tereza Vojancová. Takto izolované příčky tak dosahují lepších výsledků, než zděné stěny: zabírají méně místa, jejich výstavba je rychlejší a finančně méně nákladnější, a přitom lépe izolují teplo i zvuk.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky