Zásoby plynu v Česku k 27.2. klesly na letošní nová minima - aktuální stav zásob je 59%

komodity

Zásoby plynu v Česku za poslední 4 dny klesly o 2,09 procentního bodu

Zvýšená zimní energetická spotřeba se nadále projevuje na poklesu stavu zásob plynu. Nicméně dané komodity se zdá být stále dostatek, když se v zásobnících nachází ekvivalent 21 835,8 GWh. Naplněny jsou z 59,23 % (kapacita zásobníků dosahuje celkem 36 856 GWh).

Ze statistiky týkající se zásob plynu určených pro spotřebu v Česku vyplývá, že při průměrné roční spotřebě by současné zásoby vydržely na 87 dnů. Při zohlednění zimní spotřeby pak 49 dnů. Pokud by se zásoby měly využít v zimním období pouze pro domácnosti, vystačily by na 191 dnů.

Plnění zásobníků zůstává nevýrazné, poslední dny se pohybuje na úrovni cca 0,26 GWh. Ohledně spotřeby možno zmínit, že dle posledních dat dosáhla 271,8 GWh/den.

Prakticky naplněnosti dosáhly zásobníky v polovině listopadu loňského roku, od té doby dochází převážně) k poklesu. Zmínit možno, že největší kapacitou zásobníků disponuje RWE Gas Storage s objemem 28 870 GWh. Jejich naplnění se nyní pohybuje na zhruba 62,95 %.

 Zdroj: zasobyplynu.cz


Zdroj dat: Gas Infrastructure Europe - AGSI+
 

Zmiňované údaje k 27.2. a jsou pouze orientační, výpočet vychází z veřejně dostupných dat.

 

Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie