Dnes a zítra upřete svůj zrak krátce před setměním na západní část oblohy

pohled na noční oblohu

1. a 2. března dochází na obloze k zajímavému úkazu, kterým je setkání Venuše a Jupitera na západní části oblohy, viditelné pouhám okem při jasné obloze krátce po setmění.

Venuše je skutečně tím nejnápadnějším a nejzajímavějším aktérem planetárních tanců. Po celý únor se přibližuje k Jupiteru jež je největší planetou Sluneční soustavy.

Pokud máte čas či chuť neváhejte a vypravte se na nejbližší hvězdárnu. Právě za soumraku bude tato konjunkce planet viditelná nad západním obzorem a dochází k ní velmi zřídka jednou či dvakrát do roka.

 Planetária a hvězdárny zvláště pro tento den prodlužují svoji otvírací dobu. Obě tělesa budou dost blízko sebe, tak je bude možné zahlédnout v zorném poli jednoho dalekohledu. Obě planety bude od sebe dělit pouze půl obloukového stupně.


 


Jitka Vondroušková

Víceleté zkušenosti má Jitka Vondroušková z letectví a cestovního ruchu, turismu i administrativy ve státní správě a soukromém obchodním sektoru.

Autorství a editace pro Kurzy.cz a Bydlet.cz od února 2022. Zájmy cestování, zvířata, příroda a životní prostředí, četba a hudba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky