Vysoký optimismus na trhu s energiemi. Je k němu skutečně důvod?

Redakce, 7.3.2023
Yellow

Trh s energiemi už skoro dva roky zažívá nejturbulentnější období ve své historii. Prudké zdražování aktuálně střídá relativně rychlé zlevňování, které však nelze ještě považovat za trend. Na definitívní uklidnění trhu a potvrzení návratu do doby před růstem cen si bude nutné ještě počkat. Proto společnost Yello komentuje a vyvrací mýty spojené s tím, k čemu aktuálně na trhu dochází.

1. Spotřebitelé mohou zase měnit dodavatele energií - Objevují se informace, že mezi jednotlivými dodavateli zase začíná fungovat konkurence a spotřebitelé si mohou mezi nimi vybírat. Toto tvrzení je při nejmenším zavádějící. I přes překotný růst cen jak elektřiny, tak plynu, měli spotřebitelé vždy možnost měnit svého dodavatele energií. Jediné omezení se týkalo toho, že díky zastropovaní cen s okamžitou platností nedostali výrazně výhodnější podmínky.

2. Ceny jsou nízké a na úrovní před zdražením Je velmi pozitivní, že ceny energií už několik po sobě jdoucích týdnů na velkoobchodní burze klesají. Jak elektřina, tak plyn pokračují ve vytrvalém snižování, ale k optimismu je to ještě málo. Je potřeba si totiž uvědomit, že ceny jsou stále na 3 až 4násobku toho, jaké byly na začátku roku 2021 (tedy před prudkým zdražováním).

3. Dodavatelé začnou okamžitě hodně zlevňovat – Většina obchodníků s energiemi má pro své zákazníky podstatnou část elektřiny a plynu nakoupenou předem, a proto nemohou přistoupit k okamžitému zlevňování. Ostatně tím dochází k opakování situace před růstem cen, kdy dodavatelé rovněž nezdražili ihned na plnou výši (podle aktuální ceny na burze). A protože řada zákazníků má fixované ceny z dob vysokých cen, nebudou je moci ukončit ihned.

4. Nejlepší je okamžitě změnit smlouvu a případně i dodavatele – Zprostředkovatelé energií na trhu se budou snažit aktuálního poklesu cen využít, a budou lákat zákazníky na malé snížení ceny hned, i přesto, že později by mohli ušetřit mnohem více. Malého poklesu sice dosáhnou, ale v dlouhodobějším horizontu prodělají. S novou fixovanou cenou se totiž upíší většinou na dva roky. Pokud by však cena stále klesala, tak za pár týdnů/měsíců by mohli získat mnohem lepší. Proto, ten kdo nemá zafixovanou cenu a přemýšlí o změně, měl by situací s cenami sledovat a pohlídat si pro něj vhodnější období – kdy bude rozdíl mezi jeho současnou a nově nabízenou cenou mnohem větší.

5. Situace se uklidnila a bude už jen lépe – Přestože je na trhu vidět mírné ochlazení - z důvodu snížení aktuálních spotových cen - ještě není důvod k překotné radosti. Reakce burzy je vyvolaná důsledkem teplé zimy, relativně zaplněných zásobníků plynu, snížením energetické závislosti na Rusku a pokračujícím úspěšným zapojováním a posilováním alternativních zdrojů energií. To je zcela jistě pozitivní dění, avšak situace je nadále nečitelná a jak bylo patrné v minulých dvou letech, výkyvy mohou nastat náhle a dost zásadně.

 

Autor komentáře je Michal Kulig, ředitel společnosti Yello v České republice (spadající do skupiny PRE), alternativního dodavatele energií v ČR. Zároveň je místopředsedou Asociace nezávislých dodavatelů energií.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky