Dostavba dukovanské elektrárny přitáhne na Třebíčsko víc pracovníků, v lokalitě už roste zájem o investiční bydlení

Redakce, 14.3.2023
Zdroj: Pixabay

Do sedmi let by měla začít výstavba pátého bloku elektrárny Dukovany, region proto již nyní připravuje plány na rozvoj oblasti. Kvůli nárůstu pracovních příležitostí vedení Třebíče očekává zvýšení počtu obyvatel, město tak vyčlenilo 60 hektarů rozvojové plochy pro bydlení. Realitní makléři už nyní registrují vyšší poptávku po investičních bytech. Do lokality zamíří množství zahraničních pracovníků i mladých rodin.

Nejpozději v roce 2036 by měl v areálu elektrárny Dukovany začít fungovat nový jaderný blok, který přinese nejen významnou podporu energetické soběstačnosti České republiky, ale také hospodářský růst na Třebíčsku. Přispět to může například i ke snížení nezaměstnanosti v regionu. Po dostavbě jaderného bloku bude elektrárna moct přijmout i několik stovek zaměstnanců. To přímo do Třebíče přitáhne nové obyvatele. Město ale v posledních letech trápí opačný problém, a tím je pokles počtu občanů. „Tento trend spatřujeme zejména u mladých lidí, kteří po vystudování vysoké školy v některém z velkých měst, najdou pracovní příležitost a z rodného města odcházejí,“ zdůvodňuje snížení počtu obyvatel v Třebíči starosta města Pavel Pacal.

Vhodná místa k bydlení chystá město i investoři

Třebíč je pro nové zaměstnance dukovanské elektrárny ideální jak svou polohou, tak i nabídkou služeb. Zda je město připravené na takový nárůst počtu nových obyvatel, řeší vedení radnice už nyní. Míst, kde by mohla vzniknout nová výstavba, je v současnosti dostatek. Některé bytové domy se už začínají stavět, územní plán města ale do budoucna počítá i s dalšími lokalitami. „Rozvojové plochy pro bydlení přímo v Třebíči včetně jejich místních částí zaujímají celkově 60 hektarů, z toho je vymezeno 48 hektarů pro individuální výstavbu,“ dodává starosta Pacal .

Že se v následujících letech zvýší zájem o bydlení v regionu, předpokládají taky investoři. Ti už v uplynulých letech začali postupně skupovat nemovitosti v okolí Dukovan. Experti očekávají, že poptávka po bydlení přímo v Třebíči bude v budoucnu vysoká právě kvůli zvyšující se dostupnosti služeb. Tento záměr je patrný nejen ze strany developerských firem, ale i jednotlivců. „Hodně klientů kupovalo byty v Třebíči právě na investici a následný další pronájem. Do budoucna počítají s tím, že budou pronajímat svoji nemovitost právě pracovníkům z JE Dukovany,“ zmiňuje Lucie Potančoková z Realitní kanceláře Sting.

Stavba nového jaderného bloku, i jeho následný provoz, zaměstná asi pět tisíc lidí. „Převážná část bude bydlet v ubytovnách, ale požadavky na nájemní a vlastní bydlení budou určitě ve stovkách. Už nyní se hodně majitelů domů a podnikatelů chystá připravit nové byty a bytové domy,“ přibližuje bývalý starosta Dukovan a předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš.

Je možné, že do lokality přivede nová pracovní příležitost i zaměstnance ze zahraničí. Tento trend se dá pozorovat v celém kraji Vysočina. Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, počet obyvatel Vysočiny v posledních letech vzrostl kvůli přistěhovalcům ze zahraničí. „Důvod migrace není v demografické statistice zjišťován, ale souvislost s pracovními příležitostmi samozřejmě pravděpodobná je,“ říká Vlastislav Valda z ČSÚ Jihlava.

Dostavba jaderného bloku je pro Třebíč příležitost k modernizaci

Třebíčsku se díky investici za několik desítek miliard v dukovanské jaderné elektrárně nabízí řada výzev. V regionu se celkově zvýší poptávka po nabídce služeb například v oblasti stravování a dopravy. Tím pádem vzniknou i nové investiční příležitosti pro místní podnikatele. Rozvojem města se mimo jiné zlepší kvalita života taky současným obyvatelům. Město totiž bude muset zkvalitnit dopravní infrastrukturu a celkově dopravní spojení mezi menšími obcemi a městy. Region má ambici přilákat především mladé rodiny.

Jaderná elektrárna Dukovany spolupracuje s řadou technických škol a nabízí pracovní místa čerstvým absolventům. Díky připravenosti bytového trhu bude bydlení v regionu dostupnější i pro mladé. Že je Třebíč vhodnou lokalitou pro rozvoj v souvislosti s dostavbou Dukovan, souhlasí i vedení Kraje Vysočina. „Samospráva Kraje Vysočina s předstihem komunikuje s územím o představách vhodných řešení týkajících se dopadů dostavby bloků jaderné elektrárny. Vnímáme, že budování dalších bloků je pro rozvoj Třebíčska obrovskou příležitostí,“ potvrzuje hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Jaderný blok by se měl začít stavět nejpozději v roce 2030. Vedení firmy ČEZ si od rozšíření provozu slibuje nahrazení bloků využívaných v současnosti. Společnost zatím jedná s uchazeči o stavbu nového bloku. O tu mají zájem tři firmyamerický Westinghouse, francouzská společnost EDF a jihokorejská firma KHNP. Finální projekty by měly předložit zhruba v polovině září.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality