3 tipy na velikonoční a jarní dekorace a dárky - inspirace na kreativní dekorace

Redakce, 18.3.2023
 

Kdo by to doma nechtěl mít z jara hezké? Kromě čerstvých tulipánů a narcisů ve váze nebo barevných petrklíčů v oknech patří k tomuto období jarní a velikonoční dekorace. Manumi přináší tipy na vlastnoručně vyrobené dekorace, které vám pomohou přivítat jaro dříve, než zaťuká v plné parádě na okno. Vše potřebné pro tvoření svěžích jarních doplňků najdete na webu Manumi.cz, kde na vás čeká také spousta inspirace pro vaše další tvůrčí projekty.

V Čechách zřejmě není domácnost, kde by se každoročně neobjevily ve váze s příchodem brzkého jara tulipány, narcisy nebo snítky kočiček a s nimi i dekorace ve svěžích jarních barvách. Probouzí v nás dobrou náladu a povzbuzují v mnohdy pošmourném předjaří. Toto období přeje kreativitě a milovníci ručního tvoření se mohou vyřádit v tvorbě nepřeberného množství dekorací a doplňků s jarními a velikonočními motivy.

Nikdy nebylo dostupných tolik technik a pomůcek k tvoření jako dnes. Díky internetovým platformám plným nápadů můžeme sdílet své kreativní projekty s celým světem a také z nich čerpat. A díky podrobným návodům se může o spoustu technik pokusit i úplný začátečník. Manumi má vše, co vášniví tvůrci i skromní začátečníci potřebují, a to včetně inspirace , do čeho se letos pustit. Velikonoce a jaro jsou skvělým obdobím, kdy začít. Probuďte s jarem vlastní kreativitu a pusťte se do toho!

Představujeme vám tři typy na tři techniky tvoření originálních jarních dekorací nebo drobných dárků pro vaše blízké.

Upcyklovaná sklenička na velikonoční mlsání

 

Upcyklace je slovo, které budeme pravděpodobně slýchat stále častěji. Využívání již nepotřebných použitých věcí k tvorbě něčeho nového je stále rostoucí trend. Jedná se o způsob opětovného využití věcí, které by jinak skončily v odpadcích. Vdechněte nový život prázdné zavařovačce a vytvořte z ní krásnou nádobu na velikonoční mlsání. Možná letos koledníka potěší víc než vejce malované.

Náročnost: lehké, vhodné pro začátečníky

Co budete potřebovat:

Zavařovací sklenici

Křídová barva ve spreji

Křídová barva (klasická)

Tupovací houbička

Lepidlo

Washi páska

Jutový provázek

Nůžky

Jak na to:

  1. V dobře větrané místnosti nebo venku si jako první nastříkáme křídovou barvou ve spreji víčko skleničky. Možná bude třeba barvu aplikovat ve více vrstvách, dbejte tedy na to, aby jednotlivé vrstvy mezi aplikacemi dobře uschnuly. Barva tak bude lépe držet i vypadat.
  2. Skleničku dobře očistíme od původní etikety (Tip: nechte odmočit sklenici v roztoku horké vody s klasickým jarem a etiketa se lépe odlepí).
  3. Chceme na sklenici vytvořit místa s průhledem a ty je třeba nejdříve zakrýt. Hlavní motiv (v našem případě tvar vajíčka) vystřihneme z papíru a nalepíme na sklenici. Po obvodu sklenice nalepíme ozdobnou krajkovou washi pásku.
  4. Nyní nanášíme křídovou barvu pomocí tupovací houbičky. Ty na povrchu vytváří zajímavý reliéf. Pro dokonalé krytí můžete barvu nanést ve dvou vrstvách.
  5. Jakmile barva dobře zaschne, můžeme opatrně sloupnout krytí ploch. Můžeme si pomoci pinzetou nebo ulamovacím nožem.
  6. Skleničku můžeme dále dotvořit dle naší fantazie pomocí provázku, krajek nebo stužek. Nasypeme do ní dobroty, zavíčkujeme a máme hotovo.

 

Macramé velikonoční kuřátko

Macramé si nás opět zcela získalo. Krásné splétané dekorace různých velikostí, tvarů a přírodních barev lahodí snad každému oku. Touto technikou se dají vytvářet ale i jiné výrobky než zavěšené dekorace na zeď. Třeba velikonoční roztomilá kuřátka, která můžete posadit do ošatky na velikonoční stůl.

Náročnost: lehké, vhodné pro začátečníky

Co budete potřebovat:

Macramé příze stáčená 3mm žlutá

Kraftový papír

Dřevěný surový korálek

Tavná pistole

Hřeben nebo kartáč

Nůžky

Jak na to:

  1. Připravíme si 8 a 12 kusů příze nastříhané na délku 30 cm. Pomocí kartáče nebo hřebínku přízi rozčešeme.
  2. Pomoci kousku příze 12 rozčesaných kusů příze uprostřed svážeme.
  3. Část vláken z levé strany přehodíme na pravou stranu a znova rozčešeme.
  4. Zbylých 8 kusů příze přiložíme kolmo na prostředek již rozčesaných a připravených přízí.
  5. Zbylou část rozčesaných vláken příze přehodíme z levé na pravou část, stáhneme a zavážeme kouskem příze.
  6. 8 kousků příze, které nám koukají z pomyslné budoucí hlavičky, stáhneme ve sm ě r u (následujte foto návod).
  7. Mezi příze v místech tělíčka vložíme 8 ks rozčesaných přízí a na ně korálek . K orálek uvážeme kouskem příze a vytvarujeme tak tvar tělíčka kuřátka.
  1. Zbylé koukající příze stáhneme ve tvaru křidélek podél tělíčka a na konci převážeme kouskem příze. Takto dotvoříme tělíčko i křidélka kuřátka kolem vnitřního korálku a zastřihneme ocásek do požadovaného tvaru a délky.
  2. Z papíru si vystřihneme zobáček a z kusu černého filcu oči a tavnou pistolí přilepíme ke kuřátku. Upravíme a máme hotovo k uložení do velikonoční ošatky. V partě tvoří macramé kuřátka krásnou přírodní dekoraci.

Skandi zajíc

Jednoduchý a přírodní skandi styl infiltroval do našich domovů velmi přirozeně. Po přezdobených divokých letech má jednoduchost své místo a přináší nám do života klid a harmonii. Kdo neholduje tradičním českým barvám kraslic, může právě dekorace v tomto duchu být pro něj ta pravá.

Náročnost: lehké, vhodné pro začátečníky

Co budete potřebovat:

Papír a šablonu zajíčka

Dřevěný výřez pro macramé kruh 25cm

Dekorační dřevěná polokoule 20mm

Filc/ plsť dekorativní šedá 1mm

Nůžky

Tavná pistole

Provázek na zavěšení

Jak na to:

  1. Vystřihneme z papíru obrys zajíčka a překreslíme ho na filc. Zajíčka z filcu vystřihneme a přilepíme ho na dřevěný kruh. Dáváme pozor na to, abychom filc dobře napnuli.
  2. Po celém obvodu kruhu nalepíme tavnou pistolí dřevěné polokoule. S lepidlem zacházíme opatrně, aby lepidlo zbytečně nepřetékalo a neničilo výsledek.
  3. Přilepíme jednu polokouli zajíčkovi jako ocásek.
  4. Na závěr stačí provléknout provázek na zavěšení a najít této jednoduché, ale efektní dekoraci to správné místo.

Užívejte jaro, buďte kreativní a tvořte!

 

Zdroj: Manumi




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky