Zrušení podpory stavebního spoření má smysl, lidé ale nezačnou investovat

„Zrušení státní podpory stavebního spoření mi dává smysl. Stavební spoření totiž ve většině případů už neslouží k původnímu účelu, tedy k vyřešení bydlení, ale spíše jako spořící nástroj pro střední třídu. Navíc má většina aktuálních smluv úrok na spoření na úrovni 0,5 až 1 % p. a., a tak i při nejefektivnějším nastavení (úrok + plná státní podpora) má čistý výnos maximálně 3,5 % p. a., tedy pro rok minulý i ty budoucí dost pod úrovní inflace," říká Vojtěch Mejzlík, investiční specialista ze společnosti Sirius Finance.

"Problémem podle mě je, že lidé, kteří si tvoří majetek přes stavební spoření, pravděpodobně na investování ať už přes fondy nebo doplňkové penzijní spoření, nepřejdou. Jedná se o jiný způsob tvorby majetku. Na jedné straně konzervativní garantovaný nástroj versus dynamičtější negarantovaná investice. Problém tak není ani tak ve volných prostředcích, ale spíše v mentálním nastavení Čechů a jejich nízké finanční gramotnosti.

Další otázkou je, zda stát ušetřené prostředky sám využije třeba na podporu týkající se renty. Bohužel i zde se obávám, že se jedná pouze o škrty a úsporu státní pokladny, a tudíž podpora jiných nástrojů či jejich propagace na pořadu dne nebude,“ dodává Vojtěch Mejzlík.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření