Obrat k lepšímu pro zaměstnance. Nábory násobně převyšují propouštění

nábor nové pracovní síly

Situace na trhu práce se v Česku začíná rapidně měnit. Místo propouštění zaměstnanců kvůli utahování opasků z postpandemické doby stále více zaměstnavatelů začíná s náborem nové pracovní síly. Tento trend potvrzují i velké firmy ve stavebnictví, IT či ve facility.

 

Válka na Ukrajině, doznívající pandemie, rostoucí inflace, energetická krize - aspekty, které ovlivnily uvažování českých zaměstnavatelů v uplynulém roce. I když hrozby s výjimkou smrtícího covidu stále platí, začátek roku se nese v odklonu poskytovatelů práce od přílišného pesimismu. Ve druhém čtvrtletí podle Manpowergroup zavládl mezi zaměstnavateli optimismus, který nahrává zvýšené poptávce po úspěšných zaměstnancích. Hledat nové pracovníky chce v nadcházejících měsících téměř třetina firem, propouštět naopak necelá šestina společností.

 

Nadechujeme se k výraznému oživení na trhu práce, které je z dostupných indikátorů patrné. Je to důkaz toho, že česká ekonomika navázaná na obchod především s členskými státy Evropy a spolupráci se Spojenými státy, má schopnost odolat kombinaci nepříznivých geopolitických faktorů. Pochopitelně ještě zdaleka není vyhráno, vliv na poptávku po zaměstnancích může mít např. nepříznivý zvrat ve válce na Ukrajině, který je ale nyní nepravděpodobný,” říká odborník na trh práce a CEO Welcome to the Jungle CZ/SK Honza Klusoň.

 

Jedním ze zaměstnavatelů, který v poslední době posiluje nábor, je OKIN FACILITY. „Už na konci loňského roku jsme evidovali nárůst zájemců o zaměstnání. Oproti loňskému roku nabíráme více zaměstnanců. Zajímáme se především o modré límečky, kteří patří tradičně mezi nejžádanější profese na trhu práce,” říká HR manažer David Holeček z OKIN FACILITY. „Jdeme neustále s dobou, vůči zaměstnancům jsme otevření a transparentní. Máme k dispozici vlastní školící centrum, vzdělávací programy pro všechny pracovní pozice jsou mezi zaměstnanci velmi oblíbené,” dodává Holeček.

 

O nové zaměstnance stojí i technologické firmy. Společnost Trask díky příznivému byznysovému výhledu nedávno rozšířila svou pobočku v Liberci. „Sháníme šikovné ajťáky už nejen z regionu. Stává se, že o práci v Liberci projevují zájem nejen ze středních Čech, např. z okolí Mladé Boleslavi. Registrujeme poptávku i ze sousedního Polska či Německa, ze saské Žitavy je to k nám do centra Liberce necelých 30 kilometrů. Působíme i na německém trhu, znalost češtiny není pro úspěch v naší společnosti zásadní podmínkou,” říká HR ředitelka Trasku Jana Schiffnerová.

 

Společnost Wienerberger stále nabírá nové zaměstnance a stojí o nové talenty. Především v posledních měsících zaznamenáváme zvýšený zájem zejména o administrativní pozice bez větší odborné kvalifikace. Větší zájem registrujeme také u kandidátů do výroby, a to i v lokalitách, kde tomu tak dříve nebylo. Co ale vnímáme jako stálý problém, je nábor specialistů s technickým zaměřením, tam bychom uvítali více adeptů na nové pracovní pozice. Často nám taková místa trvá obsadit až pět měsíců," shrnuje situaci s náborem ve stavebnictví Country HR Manager Wienerberger CZ Markéta Souhradová.

 





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy