Víte, kde se nachází nejvíce špíny ve vašem autě? Přinášíme tipy, jak úklid zefektivnit

Redakce, 28.3.2023

Kdo by nemiloval pocit z nově umytého auta? Voňavý interiér, lesklé ráfky a čistá okénka se prostě nikdy neokoukají. Mít čisté auto bohužel vyžaduje naše úsilí a práci, do které se většina z nás musí nutit a neustále ji odkládá. Pojďte se s námi podívat, jak si občasnou údržbu a mytí vozu zefektivnit.

Pravidelná údržba je základ

Nejzásadnějším klíčem, jak si auto udržet v tom nejlepším stavu, je mýt ho pravidelně – zevnitř i zvenku! Pravidelná péče chrání karoserii před nejrůznějšími nečistotami způsobené jízdou, jako jsou například malé mušky, ale i každodenním parkováním venku. Pokud necháte vůz několik měsíců „bez koupele“, skvrnky se na povrchu budou dále usazovat a poškodí lak. „Stejně jako je důležité pravidelné umývání auta, je neméně důležitý i servis a údržba vozu, která z estetického hlediska může zabránit například předčasnému rezavění,“ radí Monika Zídková ze společnosti Arval, specializující se na operativní leasing.

Náš tip: Umývání auta přeci jenom zabere o dost kratší dobu než jeho pravidelná údržba. A proto jestli už nyní tušíte, že na ní nebudete mít dostatek času nebo se vám do ní jednoduše nechce, můžete údržbu svěřit do rukou profesionálů, například prostřednictvím operativního leasingu. V rámci služby Full-service můžete získat nové auto k pronájmu, asistenční službu, servis, ale i STK a dálniční známku – to vše v jedné měsíční faktuře.

Must-have věci, bez kterých nezačínejte

Pro domácí čištění mějte připravený základní balíček, který vám ušetří čas v průběhu mytí. Chybět by neměly dvě houby, dva kbelíky, jakýkoliv prostředek na mytí aut, ručník na sušení a hadice/voda. No a můžete se do toho pustit!

Náš tip: Do jednoho kbelíku si připravte vodu s čističem na auta. Do druhého napusťte čistou vodu, která bude sloužit pouze na oplach.

Pneumatiky jako první

Pneumatiky jsou nejšpinavější částí, tudíž se vyplatí s nimi začít. Zabráníte tak následné špíně (například bahnu) všude kolem na již vyčištěné karoserii. Nezapomeňte houbu po umytí všech kol dát bokem a vzít si čistou, kterou využijete na zbytek auta.

Teď celé auto důkladně opláchněte hadicí, abyste se zbavili všech povrchových nečistot. To vám ušetří čas při následném umývání mýdlem – čistoty by měly jít snadněji dolů! Je dobré začínat seshora, aby špína odtékala na zem. Tedy první by měla na řadu přijít střecha, potom okna, horní polovina karoserie a pak ta spodní. Na závěr ještě jednou celé auto (opět seshora) opláchněte hadicí s vodou, aby bylo finálně připravené na sušení.

Náš tip: Péči můžete věnovat i přímo pneumatikám, a to hlavně z estetického důvodu. Díky oživovači pneumatik budou opět sytě černé, kromě toho budou chráněné proti UV záření, špíně, vodě a oleji.

Utěrky z mikrovlákna

Auto nejlépe vysušíte pomocí utěrky z mikrovlákna – skvělého materiálu, který okamžitě vsákne přebytečnou vodu a zároveň vám nepoškrábe lak. Pokud máte doma k dispozici vzduchový kompresor, můžete samozřejmě použít ten!

Náš tip: Ručník položte na karoserii a táhněte s ním směrem k sobě. Snažte se vyhnout především krouživým pohybům. Na méně přístupná místa, jako je například prostor za zrcátky, můžete použít menší ručník, se kterým se tam dostanete lépe.

Čas na interiér

Jestli nejdříve umyjete exteriér nebo interiér, závisí pouze na vás, na výsledném efektu to nic nezmění. Pro úklid vevnitř vozu si připravte vysavač, hadřík s čisticím prostředkem, a pokud máte kožené sedačky, můžete použít i kondicionér na kůži.

Vytáhněte vysavač, začínáme! Konečně budete mít možnost otestovat všechny ty nástavce, které jindy téměř nevyužijete. Mezi sedačky se hodí zúžená hlavice, díky které se dostanete i do prostoru mezi sedačkami, kam zapadá nejvíce drobečků.

Náš tip: Pokud máte kožené sedačky, můžete na nečistoty v mezerách použít i zubní kartáček!

Hurá na sedačku

U kožených sedaček docílíte dokonalého výsledku pomocí kondicionéru na kůži, který oživí barvu a zabrání praskání a vyblednutí. Po nanesení ho nechte aspoň 12 hodin působit a vůz během toho zaparkujte ve stínu, sedadla totiž nesmí být vystaveny UV záření.

Náš tip: Pokud máte sedačky z textilu a všimnete si například mastného fleku, dobrým pomocníkem v takovém případě bude jedlá soda! Sodu stačí nasypat na skvrnu a nechat přes noc působit. Druhý den ji pouze vysajte. Možná budete sami překvapení, jak moc je to jednoduché a účinné.

Koberečky na závěr

Co se týká nečistoty, jsou koberečky rozhodně tou nejhorší částí interiéru. U těch gumových je čištění o něco snadnější než u látkových, na které mnohdy mýdlová voda nefunguje. Naštěstí si s nimi dokáže poradit prací prášek – stačí smíchat odměrku s vodou do konzistence pasty. Tu potom naneste na kobereček a pomocí kartáčku ho vydrhněte. Pokud je špína opravdu odolná, nechte pastu po nanesení chvilku působit.

Tip na závěr: Nezapomeňte si během umývání pustit například dobrou hudbu. Ta totiž umí zpříjemnit kteroukoliv činnost. Protože s chutí do toho – půl je hotovo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky